Trumps og Kims erklæring imponerer ikke eksperter– Skuffende av Trump. En triumf for Kim

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene er skuffet over dokumentet som Kim Jong-un og Donald Trump har undertegnet, men håper den gir grunnlag for en god prosess videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er skuffende å se at Trump ikke har klart å få en eneste innrømmelse fra Kim i forhold til det han har sagt tidligere, sier professor Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Dersom erklæringen som USAs president holdt opp etter signeringen er det eneste de er blitt enige om, mener Tønnesson det er den nordkoreanske lederen som har kommet best ut av toppmøtet med USAs president.

– Uten innrømmelser

– Det er en triumf for Kim, som har fått et møte med Trump uten å gi noen innrømmelser, sier han.

Donald Trump og Kim Jong-un undertegnet at dokument under en seremoni under toppmøtet i Singapore tirsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Donald Trump og Kim Jong-un undertegnet at dokument under en seremoni under toppmøtet i Singapore tirsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I dokumentet vises det til toppmøtet mellom den nordkoreanske lederen og Sør-Koreas president Moon Jae-in i april hvor Nord-Korea lovet å arbeide for komplett atomnedrustning på Korea-halvøya.

Dette er den felles erklæringen fra president Donald Trump og leder Kim Jong-un

USAs president Donald J. Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt sitt første, historiske møte i Singapore 12. juni 2018.

President Trump og leder Kim Jong-un holdt en omfattende, grundig og oppriktig meningsutveksling om spørsmål knyttet til opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea og bygging av et varig og robust fredsregime på den koreanske halvøya.

President Trump forpliktet seg til å sørge for sikkerhetsgarantier for Nord-Korea, og leder Kim Jong-un gjentok sin faste og urokkelig forpliktelse til å gjennomføre en full fjerning av atomvåpen fra Koreahalvøya.

De to lederne er overbevist om at opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea vil bidra til fred og velstand på den koreanske halvøya og i verden for øvrig. De to erkjenner at gjensidig bygging av tillit kan fremme arbeidet med å avskaffe atomvåpnene på Koreahalvøya.

President Trump og leder Kim Jong-un uttaler følgende:

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å opprette nye forbindelser mellom de to land i tråd med de to folkenes ønske om fred og velstand.

* USA og Nord-Korea vil i fellesskap forsøke å bygge et varig og stabilt fredsregime for Koreahalvøya.

* Nord-Korea viser til Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018 og forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya.

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å finne levninger etter krigsfanger og personer som ble erklært savnet i Koreakrigen, og umiddelbar repatriering av dem som allerede er identifisert.

President Trump og leder Kim Jong-un forplikter seg til å sette ut i livet punktene i den felles erklæringen raskt og fullt, i erkjennelsen av at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, det første i historien, var en epokegjørende hendelse som la bak seg årtier med spenning og fiendskap mellom de to landene, og som åpner for en ny framtid.

USA og Nord-Korea forplikter seg til å holde oppfølgingsforhandlinger, ledet av USAs utenriksminister Mike Pompeo og en nordkoreansk representant på tilsvarende nivå, så raskt som mulig for å sette konklusjonene fra toppmøtet ut i livet.

President Donald J. Trump fra USA og leder Kim Jong-un fra den statlige kommisjonen i Den demokratiske folkerepublikken Korea forplikter seg til å samarbeide om utviklingen av nye forbindelser mellom USA og Nord-Korea og for å fremme fred, velstand og sikkerhet på Koreahalvøya og i verden.

(Kilde: NTB)

– Denne ordbruken er velkjent. Den går helt tilbake til Kim Il-sungs tid, påpeker forsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart

Trump sier samtalene med Kim var ærlige, rett på sak og produktive

Varsler flere møter

Tønnesson sier det er positivt at landene er blitt enige om å fortsette samtalene. I erklæringen går det fram at prosessen skal fortsette under ledelse av USAs utenriksminister Mike Pompeo og «en høytstående tjenestemann» fra Nord-Korea.

De er også enige om å samarbeide for å utvikle bedre relasjoner mellom de to landene.

– De har ikke klart å komme særlig langt på dette møtet, men det er innledende møter og prosessen går videre. Det vil gi et rom for fortsatt tilnærming mellom Sør- og Nord-Korea, sier Tønnesson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: – Vi kommer til å løse et stort problem, et stort dilemma

Løfter om konkrete tiltak

Direktør Geir Helgesen ved Nordisk Institut for Asia-studier i København mener på sin side at erklæringen er et framskritt, selv om ordene som brukes er kjent fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det nye er at de to lederne skriver under på det, sier han.

Han synes det er spesielt interessant at erklæringen viser til avtalen som Kim inngikk med Moon i april. Den er ikke bare et løfte om fred, men planer om konkrete tiltak, blant annet å åpne kommunikasjonskanaler mellom nord og sør, en jernbanelinje og veier, påpeker han.

– Ikke være så redde for å rose Trump

Han mener det ikke hadde vært lurt av Trump å kritisere menneskerettighetsbruddene og behandlingen av dissidenter. Helgesen mener denne situasjonen vil bedre seg når konflikten med Sør-Korea løses opp og Nord-Korea blir mer åpent.

Fakta om forholdet mellom Nord-Korea og USA

* Millioner av mennesker ble drept i Koreakrigen fra 1950 og 1953. Krigen endte med en våpenhvile, men det er aldri undertegnet noen fredstraktat. 28.000 amerikanske soldater står fortsatt i Sør-Korea.

* I 1968 tok nordkoreanske marinefartøy det amerikanske spionskipet USS Pueblo. En matros ble drept og de 82 øvrige ble sittende i fangenskap og mishandlet i elleve måneder før de ble løslatt da USA innrømmet at skipet var inne i nordkoreansk farvann.

* Sommeren 1976 ble to amerikanske soldater drept med øks av nordkoreanske soldater i forbindelse med en krangel om et tre i den demobiliserte sonen.

* I juni 1994 kom tidligere president Jimmy Carter til den demobiliserte sonen der han hadde to lengre møter med Kim Il-sung om Nord-Koreas atomprogram. Et mulig toppmøte med Sør-Korea ble ikke noe av da Kim døde kort etter og sønnen Kim Jong-il, faren til landets nåværende leder, overtok.

* I oktober 1994 undertegnet USA og Nord-Korea en avtale om atomnedrustning i nord etter måneder med uro som følge av Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra Ikkespredningsavtalen. Avtalen kollapset i 2002.

* Kim Jong-ils høyre hånd, general Jo Myong-rok, reiste i oktober 2000 til USA der han møtte president Bill Clinton og overleverte ham et brev fra Kim. Reisen var et forsøk på å forbedre forholdet etter toppmøtet.

* Noen uker etter Jos reise besøkte USAs utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang for å forsøke å planlegge et Clinton-besøk. Men den forsonlig stemningen endret seg raskt til det verre da George W. Bush ble president i januar 2001.

* USA kom tilbake til forhandlingsbordet i 2003 i regi av sekslandssamtalene som også inkluderte Kina, Russland, Sør-Korea og Japan. I løpet av seks år med samtaler bygde Nord-Korea ned noe av sin atomkapasitet, men samtalene brøt sammen i 2009.

* Etter å ha overtatt for sin far i 2011 innledet Kim Jong-un en uvanlig omfattende serie med våpentester som ledd i arbeidet med å bygge atomvåpen som kunne nå USA. Trump og Kim utvekslet en serie truende fornærmelser.

* Kim endret taktikk i 2018 og markerte det med å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea og avholde et toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Kim tilbød seg å ruste ned om han fikk en garanti for sitt regimes sikkerhet fra USA. Deretter godtok Trump å møte ham.

* 12. juni møttes Kim og Trump på øya Sentosa i Singapore. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

(Kilde: NTB)

– Vi skal ikke være så redde for å rose Trump. Det er faktisk klokt av ham i denne sammenhengen å høre på koreanerne og ikke bare komme og si: Nå skal dere gjøre som vi syns, sier Helgesen.

Han tror Trump har gitt signaler om at dersom Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene åpner det for økonomisk samarbeid og bistand fra USAs side.