Barnehjemsbarna fra Aleppo har funnet et nytt hjem ved den tyrkiske grensen

Noor Ghanem (13) hjelper andre foreldreløse barn med leksene på barnehjemmet, som måtte flytte fra Aleppo i desember 2016. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
Noor Ghanem (13) hjelper andre foreldreløse barn med leksene på barnehjemmet, som måtte flytte fra Aleppo i desember 2016. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For halvannet år siden satt de innesperret i et barnehjem i Aleppo mens helvetet raste ute i gatene. Nå har de nær 50 foreldreløse barna funnet et nytt hjem i byen Jarablus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnas skjebne ble en verdensnyhet under det svært blodige slaget om Syrias største by. Idet regjeringsstyrkene rykket inn i den opprørskontrollerte delen av byen, sendte barnehjemsbestyreren ut en video der barna ba for livet etter at de hadde oppholdt seg i en kjeller i ukevis.

– Dette kan være den siste dagen du hører stemmen min og ser meg, sier Yasmeen Qanouz (10) i videoen, som er tatt opp i barnehjemmets kjeller.

I løpet av de 18 månedene som har gått siden de ble evakuert sammen med tusener av andre like før jul 2016, har barna måttet flytte ytterligere to ganger. Den ene gangen var det for å unnslippe luftangrep mot en annen opprørsbastion i Idlib-provinsen. Derfra reiste de videre til den nordsyriske byen Azaz, men levekårene i byen ble etter hvert svært vanskelige som følge av en kraftig flyktningstrøm fra andre steder i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har de havnet i den rolige småbyen Jarablus, som tidligere var kontrollert av IS, men som siden 2016 har vært styrt av en tyrkiskstøttet administrasjon.

– Bedre hjemme

Fortsatt drømmer barna om å kunne reise tilbake til Aleppo, der de vokste opp.

– Det var bedre der hjemme. Vi hadde lekene våre, og hjemmet vårt. Vi hadde en gård å leke i, og vi hadde et lekerom, og en sal der vi lærte å synge, sier Yasmeen, som i dag er 11 år.

Faren hennes døde av en hjertesykdom, og moren hennes er fortsatt savnet. Yasmeen måtte også etterlate sin gule favorittdukke i Aleppo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftangrepene mot Aleppo førte til at barna og tusenvis av andre innbyggere måtte søke tilflukt under jorden. Ett av barna ble såret av splinter da han forsøkte å ta seg ut av kjelleren hvor de hadde oppholdt seg i flere uker. Evakueringen ble også forsinket da forhandlingene sto i stampe, og de ble sittende i en buss omringet av væpnede menn i 22 timer før de endelig fikk lov til å dra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjedelige dager

Jarablus hadde før krigen kun 10.000 innbyggere, men nå bor det fire ganger så mange i byen. Likevel er det fortsatt en døsig småby, og barna skulle gjerne hatt mer å gjøre enn å dra på utflukt til elvebredden.

– De er bybarn, sier Hikmat Sheihan, som er med på å drive barnehjemmet.

– I Aleppo fikk de besøk eller det skjedde noe hver dag. Her er det lite som skjer og få besøkende, sier han.

Asmar al-Habibi startet barnehjemmet i 2015. Men etter at det flyttet fra Aleppo har det skortet på støtte fra private givere. Oppmerksomheten er nå rettet andre steder.

– Alle barnas minner er fra Aleppo. Vi skulle ønske vi kunne reise tilbake, sier al-Habibi.