Nesten 1 million drevet på flukt i Syria på fire måneder

Ødelagte bygninger i Harasta i Øst-Ghouta utenfor den syriske hovedstaden Damaskus.
Ødelagte bygninger i Harasta i Øst-Ghouta utenfor den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 920.000 mennesker ble drevet på flukt fra sine hjem i Syria fra januar til april, ifølge FN. Tallet er det høyeste siden krigen i landet brøt ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskene som har måttet forlate hjemmene sine, lever nå som internt fordrevne i Syria. FNs regionale koordinator for Syria, Panos Moumtzis, beskriver antallet som «massivt».

– Dette er høyeste antallet i løpet av en så kort periode siden konflikten startet, sa Moumtzis på en pressekonferanse i Genève mandag.

Til sammen anslås det nå at 6,2 millioner mennesker lever som internt fordrevne i Syria. I tillegg har 5,6 millioner flyktet til Syrias naboland.

Over 350.000 er blitt drept siden krigen i Syria brøt ut etter protester mot myndighetene under den arabiske våren i 2011.

Øst-Ghouta

Moumtzis sier at de fleste som har havnet i statistikken over internt fordrevne i år, har flyktet fra den tidligere opprørsbastionen Øst-Ghouta, eller fra kamper i provinsen Idlib.

Syriske regjeringsstyrker med russisk støtte gjenerobret Øst-Ghouta utenfor Damaskus etter en offensiv som begynte i februar. Mot slutten av offensiven ble regjeringsstyrkene beskyldt for bruk av giftgass i byen Douma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA, Storbritannia og Frankrike angrep syriske militæranlegg med raketter som et svar på det antatte gassangrepet.

Evakuert til Idlib

Nesten hele Idlib-provinsen er kontrollert av ulike grupper av væpnede islamister og andre opprørere. Den siste uken har det vært luftangrep i Idlib hvor flere titall mennesker, blant dem barn, skal ha blitt drept. Russland anklages for å stå bak angrepene i småbyen Zardana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrkenes offensiver mot Øst-Ghouta og en rekke andre områder har endt med avtaler hvor både opprørere og sivile er blitt evakuert til Idlib.

Dermed har regjeringsstyrkene fått kontroll over stadig større deler av landet – mens Idlib er blitt fylt opp av internflyktninger og et stort antall ulike opprørsgrupper. Flere av gruppene har etter hvert begynt å slåss mot hverandre.

– Eksplosiv

Moumtzis beskriver situasjonen i provinsen som «eksplosiv». Han kaller Idlib «det siste området» og sier menneskene der ikke kan flyttes videre til andre deler av Syria.

– Det finnes ikke noe annet Idlib å flytte dem til.

FN-toppen er svært bekymret for hva som kan skje hvis Idlib utsettes for en regimeoffensiv på samme måte som Øst-Ghouta.

– Det er mulig at vi ennå ikke har sett de verste utslagene av krisen i Syria, sier Moumtzis.