FN-sjefen ber om full granskning av luftangrep mot syriske Idlib

Angrepet 7. og 8. juni rammet et boligområde i Zardana i provinsen Idlib. 44 sivile ble drept, blant dem seks barn, ifølge eksilgruppa SOHR. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix
Angrepet 7. og 8. juni rammet et boligområde i Zardana i provinsen Idlib. 44 sivile ble drept, blant dem seks barn, ifølge eksilgruppa SOHR. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær ber om full etterforskning av luftangrepene som nylig rammet Zardana nordvest i Syria, og som russiske jagerfly anklages for å ha utført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

44 mennesker ble drept i angrepet, deriblant seks barn, ifølge aktivist- og observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Luftangrepene ble gjennomført 7. og 8. juni og rammet et boligområde i småbyen Zardana i den opprørskontrollerte provinsen Idlib.

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker via sin talsmann dyp bekymring og ber om at angrepene blir gjenstand for full etterforskning.

Russerne avviser

Det er SOHR som hevder at russiske jagerfly gjennomførte angrepet mot Zardana, men russiske myndigheter har avvist dette. Den London-baserte eksilgruppa henter sine opplysninger fra et nettverk av kilder inne i Syria.

Spesielt vil FN-sjefen ha etterforsket anklagene om at det ble gjennomført et nytt angrep etter at redningspersonell hadde rykket ut for å hjelpe ofrene for de første luftangrepene. Målet med etterforskningen må være å fastslå hvem som hadde ansvaret, ifølge Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I uttalelsen understreker han også at Idlib omfattes av en avtale som er inngått mellom Tyrkia, Iran og Russland, og som skal sikre at voldsnivået i Syria trappes ned.

Ny offensiv?

Mange opprørere fra andre deler av Syria er evakuert eller tvangsflyttet til nettopp Idlib etter hvert som de er blitt gjenerobret av syriske regjeringsstyrker støttet av Russland og Iran.

Spørsmålet er om president Bashar al-Assad etter hvert også tar sikte på å gjenerobre Idlib fra de sunnimuslimske opprørerne.

Størsteparten av Idlib-provinsen styres av opprørsgruppen Hayat Tahir al-Sham, en ytterliggående islamist-allianse som har sprunget ut av den tidligere Nusrafronten, som hadde tilknytning til al-Qaida.