G7-toppene sluttet rekkene, men løste ikke handelskrisen

USA president Donald Trump forlater G7-møtet i Quebec etter opphetede handelsdiskusjoner med de andre landene. Han advarer landene med konsekvensene av å møte USA nye tollkrav med straffetoll. Foto: Evan Vucci, AP Photo/NTB scanpix.
USA president Donald Trump forlater G7-møtet i Quebec etter opphetede handelsdiskusjoner med de andre landene. Han advarer landene med konsekvensene av å møte USA nye tollkrav med straffetoll. Foto: Evan Vucci, AP Photo/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene klarte å enes om en slutterklæring, men tollkrisen med USA står uløst. Ifølge USAs president er imidlertid relasjonene landene mellom helt topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

G7-landene sluttet opp om en felles erklæring på alle punkter bortsett fra på klima, der USA ikke er med, fortalte vert for årets møte Canadas statsminister Justin Trudeau på sin oppsummerende pressekonferanse etter det to dager lange toppmøtet i Quebec.

Forventningene til en felles erklæring var svært lave i forkant av toppmøtet, med USAs tollkrig hengende tungt over regjeringssjefene. Diplomater kunne underveis melde at landene hadde store utfordringer med å enes om noe som helst.

I den åtte sider lange erklæringen fastslår G7-landene at de lover å bekjempe proteksjonisme, og at en fri og rettferdig handel er en motor for vekst og arbeidsplasser. Landene er også enige om å modernisere Verdens handelsorganisasjon (WTO), et krav USA lenge har hatt.

– Ti av ti poeng

Toll- og handelsstriden mellom landene er imidlertid langt fra løst, fastslo USAs president Donald Trump, da han dro tidlig fra G7-møtet i Quebec lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At forholdet mellom de sju allierte mektige landene skulle være dårlig på noe måte, avviste han kontant som «fake news».

– Jeg vil gi vårt forhold ti av ti poeng, erklærte presidenten, som på vei til møtet hadde langet ut mot det ene G7-landet etter det andre via Twitter og andre kanaler, og fått kraftig svar på tiltale fra flere av dem.

Under sin avsluttende pressekonferanse fastholdt Trump at USAs tollhopp på import av aluminium og stål er nødvendig og rettferdig, fordi USA har et for stort handelsunderskudd til EU og de andre G7-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps begrunnelse om nasjonale sikkerhetshensyn har blitt karakterisert som «uforståelig» av de nære allierte landene, men Trump står ved begrunnelsen.

– For å ha et sterkt militærvesen, må du ha en sterk balanse, uttalte han.

– Skylder på forgjengerne

Han sier han ikke bebreider de andre G7-landene for at de kjemper mot tollendringen, og sier han mener de som skal bebreides er hans forgjengere i presidentstolen som ifølge Trump har satt USA i en underlegen handelssituasjon gjennom 50 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump kom samtidig med en tydelig advarsel til de andre landene om ikke å svare USA med straffetoll. Da kan de bli stengt ute av amerikanske markeder, var beskjeden.

Justin Trudeau lot seg imidlertid ikke skremme og sa at Canada vil innføre tilsvarende straffetoll som USA har innført mot Canada fra 1. juli. Han sier USAs begrunnelse om nasjonale sikkerhetshensyn er en fornærmelse mot canadiske veteraner som har kjempet side om side med amerikanske soldater.

Russland avvist

Trump overrumplet også de andre landene ved å be om at Russland skulle bli tatt inn i folden igjen i G7-samarbeidet. Russland ble sparket ut av det som da het G8 i 2014 etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

Ønsket ble raskt avvist av de europeiske G7-landene. Under pressekonferansen lørdag utdypet Trump og sa at han mener et G8 med Russland ville være et langt mer «meningsfullt» fora enn dagens G7.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse fra G7 på slutten av møtet heter det at landene krever at «Russland stanser undergravingen av vestlige demokratier».

Solberg invitert

Statsminister Erna Solberg var som første norske statsminister invitert til å innlede under en spesialsesjon om bærekraftige hav lørdag.

Solberg varslet at Norge vil opprette et nytt fond i regi av Verdensbanken mot marin forsøpling og at regjeringen vil bidra med 100 millioner kroner til fondet i år. Hun oppfordret G7-landene til å bidra til fondet og inviterte samtidig forskere fra de sju landene til en stor havkonferanse i Bergen til høsten.

– Vår helhetlige tilnærming til utfordringene i havene ble svært godt mottatt, uttalte Solberg etter møtet.