Meny

G7 gir milliardbeløp til jenter og kvinner

Statsminister Erna Solberg er glad G7 støtter opp under hennes «hjertebarn» – støtte til utdanning av jenter og kvinner. Her i gamlebyen i Quebec, der hun oppholder seg i forbindelse med det pågående G7-møtet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
G7 vil bruke over 23 milliarder kroner til utdanning av jenter, samt skaffe milliardbeløp for å fremme kvinners posisjon i næringslivet i utviklingsland.

Det varsler G7-landene etter et møte med temaet kvinners rettigheter og likestilling lørdag formiddag.

G7-landene gir 3, 8 milliarder canadiske dollar, rundt 23 milliarder norske kroner, for å få de fattigste jentene på skole og øke jenter og kvinners tilgang til kvalitetsutdanning, melder canadiske medier. Dette inkluderer et bidrag på 2,5 milliarder kroner fra Canada, som inngår som en del av treårig avtale som også inkluderer bidrag fra andre G7-land og Verdensbanken.

Milliardbeløp til kvinnelig næringsliv

Samtidig varslet G7s utviklingsbanker at de vil skaffe til veie 3 milliarder dollar, 24,2 milliarder kroner, for å bidra til å skape et næringsliv som gagner kvinner i utviklingsland. Midlene skal skaffes dels fra private kilder og dels tas fra av egne fond for å fremme kvinner som gründere, næringslivsledere, ansatte og som konsumenter av produkter og tjenester som styrker deres deltakelse i økonomien, heter det i en pressemelding.

Statsminister Erna Solberg, som deltar under G7-møtet, er svært glad for at G7 nå bruker store penger på disse sakene. Støtte til jenters utdanning har vært en prioritert sak for regjeringen i bistandspolitikken i flere år.

– Dette er en hjertesak for meg. For oss hjemme i Norge er dette en selvfølge. I morgen skal barne- og likestillingsministeren ta opp gutteproblemet i norsk skole, men på verdensbasis er det fortsatt jentene som mange steder nektes å gå på skole eller å fullføre utdanning og dermed mister en rekke muligheter. Det er urettferdig og hører til på historiens skraphaug, sier Solberg i en kommentar til norsk presse.

Snuoperasjon

– Dessuten er det dårlig økonomisk politikk, for vi vet at det å sørge for at jenter og kvinner blir utdannet, det har en stor påvirkning på den økonomiske og samfunnsmessige utviklingen i landet, påpeker hun.

Hun sier Norge har jobbet hardt de siste årene for å få andre land og organisasjoner til å bruke mer ressurser på saken, i tillegg til at regjeringen har doblet sin egen innsats på fire år.

– Vi fortsetter opptrappingen i inneværende år, og jeg er glad for at arbeidet vi har gjort på dette området ser ut til å ha fått gehør, ved blant annet at G7 nå kommer en økt økonomisk og politisk satsing. Det er en viktig del av en snuoperasjon internasjonalt, for arbeidet med jenters utdannelse stoppet opp litt for rundt ti år siden, sier Solberg.

(©NTB)

Populært