Islamske organisasjoner skal hindre plastforsøpling i Indonesia

Muslimer bøyer seg i bønn i Istiqlal-moskeen i Indonesias hovedstad Jakarta. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix
Muslimer bøyer seg i bønn i Istiqlal-moskeen i Indonesias hovedstad Jakarta. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesias to største islamske organisasjoner, som til sammen anslås å ha 80 millioner medlemmer, skal bidra i en kampanje mot plastforsøpling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampanjen ble lansert denne uka av landets miljøverndepartement og organisasjonene Nahdlatul Ulama (NU) and Muhammadiyah.

– Vi håper deltakelsen til NU og Muhammadiyah vil gjøre dette til en massiv bevegelse, sier Rosa Vivien Ratnawati i miljøverndepartementet.

Indonesia har 260 millioner innbyggere og kalles ofte verdens mest folkerike muslimske land. En betydelig andel av befolkningen tilhører enten NU eller Muhammadiyah.

I Indonesia er plastsøppel et omfattende problem – på samme måte som i svært mange andre land. Plastposer er gratis i butikkene, og store mengder avfall havner hvert år i naturen.

Problemet fikk større oppmerksomhet i fjor etter at en britisk dykker filmet seg selv mens han svømte i en «suppe» av plast på ferieøya Bali. Videoen ble lagt ut på YouTube.

Også internasjonalt ble problemet mer omtalt i fjor, blant annet på grunn av hvalen som ble funnet med magen full av plastposer på Sotra utenfor Bergen.

Myndighetene i Indonesia har satt som mål å redusere plastforsøplingen i sjøen med 70 prosent innen 2025. Rosa Vivien Ratnawati i miljøverndepartementet fortalte om den nye kampanjen fredag, samtidig som verdens havdag ble markert rundt om i verden.