Akilov dømt til livstid og utvisning for lastebilangrepet i Stockholm

Hans Ihrman, etterforskningsleder og viseaktor, ber om livstidsdom for Akilov. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
Hans Ihrman, etterforskningsleder og viseaktor, ber om livstidsdom for Akilov. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usbekeren Rakhmat Akilov er i Stockholm tingrett dømt til fengsel på livstid og utvisning fra Sverige for lastebilangrepet der fem mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktoratet, som kalte angrepet «kanskje den groveste forbrytelsen som noensinne er begått i Sverige», fikk dermed medhold i sin påstand om livsvarig fengsel.

Svensk rettspraksis innebærer at en som er dømt til fengsel på livstid, kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år.

– Han kjørte ned familier, kvinner, barn, unge og gamle. Han var fullstendig grusom, sa aktor Hans Ihrman under rettssaken.

Akilov har sagt seg skyldig i terrorangrep. Under rettssaken sa han at han håpet angrepet ville tvinge Sverige til å stanse sin deltakelse i den internasjonale koalisjonen mot IS.

119 forsøk på drap

Akilov var også tiltalt for å ha utsatt 144 mennesker for risiko for død eller alvorlig skade. Tingretten har funnet ham skyldig i 119 tilfeller av drapsforsøk og 24 tilfeller av å ha fremkalt fare overfor andre personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Rettssaken mot terrortiltalte Rakhmat Akilov har nå fått sin dom. Foto: Johan Hällnäs / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Rettssaken mot terrortiltalte Rakhmat Akilov har nå fått sin dom. Foto: Johan Hällnäs / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Som følge av dette ble han også dømt til å betale erstatning på mellom 125.000 og 150.000 svenske kroner for dem som var nære lastebilen, og mellom 30.000 og 40.000 kroner til dem som befant seg inne i varehuset Åhléns.

Det innebærer at Akilov må ut med minst 15,6 millioner svenske kroner, i tillegg til det han må betale i erstatning til dødsofrenes etterlatte.

– Dette er en unik situasjon, og vi har sett på den konkrete faren i hvert enkelt tilfelle. Befant man seg 1–2 meter fra lastebilen er det snakk om drapsforsøk, er man lenger unna dreier det som å fremkalle fare overfor en annen, sier tingrettsdommer Carl Rosenmüller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet

Den 40 år gamle usbekerens forsvarer, Johan Eriksson, sier han at hans klient er skuffet over å ha blitt dømt til livstid i fengsel.

– Han var skuffet over livstid i fengsel. Han hadde håpet på en tidsavgrenset straff, sa Eriksson under en pressekonferanse et par timer etter at dommen falt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre sa han at Akilov foreløpig ikke har besluttet om han vil anke.

– Han vil bruke noen dager før han bestemmer seg. Han vil tenke og gå gjennom dommen, og det syns jeg er riktig, sa Eriksson.

Utvisningsvedtak

Siste rettsdag ble holdt 2. mai. Fram til da hadde over 100 personer har vitnet i den to måneder lange rettssaken, blant dem overlevende og pårørende. Den yngste som ble drept i angrepet, var en elleve år gammel jente.

Usbekeren søkte asyl i Sverige i 20014. To år senere fikk han avslag på søknaden og skulle utvises. Han gikk under jorda og ble etterlyst i februar i fjor. Mindre enn to måneder senere, 7. april, utførte han terrorangrepet.