Norsk statsborger siktet for drap i Rwanda

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos har pågrepet en norsk statsborger i 50-årene som er siktet for drap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble pågrepet i Nordland, og blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag.

Kripos mener det er grunn til å mistenke mannen for å ha deltatt i drapene på et større antall personer, hovedsakelig tutsier. Den siktede kom til Norge som flyktning via UNHCR i 2006.

– Fortsatt gjenstår mye etterforskning, blant annet avhør, gjennomgang av beslag og ytterligere undersøkelser. Saken etterforskes med sikte på at videre straffeforfølgning vil skje i Norge, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos.

Saken mot mannen bygger blant annet på informasjon fra rwandiske myndigheter og egne etterforskningsreiser til Rwanda. Det er siden høsten 2017 foretatt tre etterforskningsreiser hvor det er utført en rekke egne vitneavhør.

Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi. Det er antatt at opp mot 200.000 personer deltok i folkemordet.

– Etterforskning av slike saker er komplisert og tidkrevende. Den påståtte forbrytelsen har som regel skjedd for flere år siden i land som skiller seg mye fra Norge, skriver Kripos i en pressemelding.

Aktuelt: Norske bistandsaktører utsatt for grov svindel i Øst-Afrika