Tyske politikere vil sende USAs ambassadør hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tyske politikere krever at USAs ambassadør i Berlin må kastes ut etter at han sa at han ønsker å styrke Europas høyreorienterte politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Richard Grenell har kun vært ambassadør i en knapp måned, men har allerede rukket å bli en svært upopulær mann i Tyskland.

Samme dag som han tok fatt på jobben, 8. mai, tvitret han at tyske selskaper bør slutte å drive forretninger med Iran. I helgen trykket det høyreorienterte nettstedet Breitbart et intervju der han gir uttrykk for at han ønsker å styrke «andre konservative rundt omkring i Europa, andre ledere».

Han fikk også mange til å heve øyenbrynene da det ble kjent at han har invitert Østerrikes svært høyreorienterte statsminister Sebastian Kurz, til lunsj 13. juni.

– Ytringsfrihet

USA forsvarer ambassadøren ved å vise til ytringsfriheten. Grenell har rett til å ytre seg, akkurat som verdens land har rett til å velge sine ledere, framholder utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert.

– Ambassadører har rett til å uttrykke sine meninger. Rick pekte på det faktum at enkelte konservative gjør det bedre i andre land, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske senatoren Jeanne Shaheen, som er demokrat, mener imidlertid at Grenell bør få sparken.

– Hvis ambassadør Grenell ikke er villig til å avstå fra politiske uttalelser, bør han hjemkalles umiddelbart, skriver hun på Twitter.

– Uhørt

I Tyskland tar flere av landets mest kjente politikere til orde for at Grenell bør utvises fra Tyskland.

– Det denne mannen gjør, er uhørt i internasjonalt diplomati. Hvis en tysk ambassadør i Washington kom til å si at han var der for å styrke Demokratene, ville han blitt kastet ut umiddelbart, sier Martin Schulz, EU-parlamentets tidligere president og eksleder for de tyske sosialdemokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet i Berlin har bedt Grenell klargjøre hva han mener, noe som etter planen skal skje onsdag når han skal ha et allerede planlagt møte med statssekretær Andreas Michaelis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må kastes ut

Men lederen for venstrepartiet Die Linke, Sahra Wagenknecht, er ikke fornøyd med regjeringens reaksjon.

– En slik som USAs ambassadør Richard Grenell, som tror han kan herske over Europa og bestemme hvem som skal styre her, kan ikke bli værende i Tyskland som diplomat, sier hun til Die Welt.

– Hvis regjeringen tar vårt lands demokratiske suverenitet på alvor, bør den ikke bare invitere Grenell til en prat over en kaffe, men utvise ham øyeblikkelig, sier hun.