Israel foreslår «militær koalisjon» mot Iran

Israel foreslår en koalisjon mot Iran, men også Iran har støttespillere i andre land i Midtøsten. Bildet viser tilhengere av irakiske Hizbollah-brigader som bærer et bilde av Irans øverste leder Ali Khamenei mens de tråkker på det israelske flagget i Bagdad. Foto: AP/NTB scanpix
Israel foreslår en koalisjon mot Iran, men også Iran har støttespillere i andre land i Midtøsten. Bildet viser tilhengere av irakiske Hizbollah-brigader som bærer et bilde av Irans øverste leder Ali Khamenei mens de tråkker på det israelske flagget i Bagdad. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Israel mener det bør dannes en militær koalisjon mot Iran hvis landet trapper opp sitt atomprogram slik at det blir mulig å lage atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz ser for seg en allianse av USA, andre vestlige land, arabiske land og Israel.

Koalisjonen må dannes hvis Iran begynner å anrike uran for fullt uten internasjonal overvåking, mener Katz. Han uttalte seg om saken i et intervju med radiostasjonen Kan tirsdag.

Katz håper USAs president Donald Trump og andre vestlige land vil sende et tydelig budskap til Iran hvis landet trapper opp sitt atomprogram slik at det blir mulig å lage kjernefysiske våpen.

Les også: Netanyahu advarer Merkel om at Iran kan utløse en ny flyktningkrise

Vil trappe opp anrikingen

Etter at Trump trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, har europeiske land, Russland og Kina gjort det klart at de vil prøve å redde avtalen. Men det kan bli utfordrende, og Iran har varslet omfattende anriking av uran hvis avtalen kollapser fullstendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans øverste leder Ali Khamenei varslet mandag at landet vil trappe opp anrikingen av uran allerede nå. Denne første økningen vil angivelig bli begrenset, slik at Iran i denne omfang fortsatt kommer til å overholde atomavtalen.

Les også: Irans øverste leder beordrer «ubegrenset anrikning av uran»

Spent mellom Israel og Iran

Regjeringen i Israel har lenge vært negativ til Iran-avtalen og mener den ikke bidrar til å fjerne trusselen fra Iran.

Forholdet mellom Israel og Iran har lenge vært svært spent. I en melding på Ali Khameneis Twitter-konto søndag ble Israel beskrevet som en «ondartet kreftsvulst» som må «fjernes og utraderes».