Grensegjerde mot syke villsvin vedtatt i Danmark

Ikke alle villsvin er uønsket. Svinet på bildet er alt opp av villsvinbonde Rolf Flekkerud på Hallingby i Buskerud. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Ikke alle villsvin er uønsket. Svinet på bildet er alt opp av villsvinbonde Rolf Flekkerud på Hallingby i Buskerud. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et gjerde som skal stanse syke villsvin ved grensa mellom Danmark og Tyskland, er vedtatt i Folketinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år ble det klart at den danske regjeringen og Dansk Folkeparti – kjent for sin sterke motstand mot innvandring – ønsket et gjerde langs grensa.

Målet er å stanse villsvin som er smittet av den fryktede afrikanske svinepesten. Hvis syke dyr løper over grensa fra Tyskland, kan danske griser bli smittet.

Konsekvensene kan bli katastrofale for danske svinebønder, som årlig eksporterer kjøtt for flere titalls milliarder kroner.

Mandag ble gjerdet vedtatt i Folketinget, hvor også sosialdemokratene sluttet opp om forslaget.

Miljøvernere advarer

Før gjerdet kan bygges, må konsekvensene for miljø, natur og kulturelle forhold utredes. Men den endelige tillatelsen er ventet allerede til høsten.

Miljøorganisasjonen WWF mener gjerdet er en dårlig idé. Truede dyrearter vil bli hindret i å bevege seg fritt i grenseområdet, advarer WWF, som også minner om at villsvin er dyktige svømmere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syke svin vil derfor kunne krysse fjorden som skiller Tyskland og Danmark ved byen Flensburg.

Ville også stanse migranter

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men nesten alltid dødelig for griser og villsvin. Nye tilfeller er i år blitt registrert i Polen og Tsjekkia, og myndighetene i Tyskland har vært sterkt bekymret for at sykdommen kan spre seg.

Gjerdet ved grensa mellom Tyskland og Danmark skal bli 70 kilometer langt og 1,5 meter høyt. Dansk Folkeparti har foreslått å bygge gjerdet flere meter høyere – slik at det også kan bidra til å stanse ulovlige innvandrere.

Dette forslaget er imidlertid blitt avvist av regjeringen og miljø- og matminister Jakob Ellemann-Jensen.

– Massivt press på EU

I tillegg til gjerdet vil regjeringen innføre en rekke andre tiltak for å holde svinepesten ute av landet. Villsvin skal kunne jaktes døgnet rundt, og manglende vask av dyretransporter bøtelegges.

– Regjeringen legger også massivt press på EU for å få satt i gang en felleseuropeisk innsats. Så vi bruker hele verktøykassen, sier Elleman-Jensen.

Skulle danske griser bli smittet av europeiske villsvin, frykter han umiddelbar stans av kjøtteksport til en verdi av 11 milliarder danske kroner.