Meny

Kongressen på vei til å strupe våpensalg til Tyrkia

Tyrkia planlegger å bestille 100 F-35 stealth jagerfly. Enkelte amerikanske politikere frykter dette er mer en trussel mot Hellas enn mot Vestens fiender. Foto: Mario Goebbels / CC-BY-SA 2.0
Både USAs og EUs politikere går hardt ut mot Nato-landet Tyrkia, som kan ende opp med å miste tilgangen til flere vestlige våpensystemer. President Erdoğan bryr seg ikke, og setter sin lit til Trump.

Tidligere har ABC Nyheter skrevet om at både republikanere og demokrater foreslår å strupe salget av F-35 og medfølgende teknologi til Tyrkia og landets stadig mer autoritære president, Recep Tayyip Erdoğan.

Nå øker presset mot Tyrkia ytterligere. Den 24. mai gikk et av forslagene gjennom Representantenes hus i Kongressen i USA med 351 mot 66 stemmer. I tillegg frykter nå også EU-parlamentarikere for våpeneksport til Tyrkia.

Representantenes hus går enda lengre enn før. Ikke bare truer de med eksportstopp av F-35, men også alle andre større våpensystemer og materiell. Deriblant nevnes dagens F-16 jagerfly, AH-1 «Apache» angrepshelikoptre, CH-47 og H-60 «Black Hawk» helikoptre, samt Patriot luftvernmissiler.

Kan miste mer enn F-35

Forslaget er innlemmet i en gigantisk budsjettpakke for militæret på 5.804 milliarder kroner. Nå skal Senatet ta stilling til saken. Senatets komité for militære styrker, som ledes av republikaneren John McCain, har uttrykt sin støtte til å sanksjonere mot Tyrkia, i en overbevisende 25-2 votering.

Et tyrkisk F-16-fly som ruser motoren. Amerikanske politikere vil at forsvarsminister Jim Mattis skal se på alle store våpenkontrakter med Tyrkia. Foto: Bulent Kavakkoru / CC BY-SA 2.0

Ifølge analysebyrået Skopos Labs har forslaget 69 prosents sjanse for å bli vedtatt i sin helhet i Kongressen.

Årsaken til de planlagte sanksjonene mot Tyrkia, er Erdoğans militære aksjoner mot grupper USA støtter i Nord-Syria, tyrkisk innkjøp av avanserte russiske S-400 luftvernmissiler og dermed frykt for forsvarshemmeligheter på avveie, i tillegg til fengslingen av amerikanske borgere, som Erdoğan bruker for å presse USA. 

S-400 er laget for å skyte ned F-35, påpeker senator Jeanne Shaheen (D).

Les også: Israel misliker at Tyrkia får kjøpe F-35

Frykter F-35 brukt mot Hellas

Representant fra California Brad Sherman (D) frykter til og med at Erdoğan kommer til å bruke F-35 flyene mot Hellas. 

– Jeg håper regjeringen setter seg imot og hindrer salg av F-35 til Tyrkia. Dette er ikke et våpen som kommer til å bli brukt mot terrorister. Dette er et våpen som skal brukes mot Hellas, sa Sherman til USAs utenriksminister Mike Pompeo, ifølge The National Herald.

Tyrkia planlegger å kjøpe 100 F-35-fly, mens Hellas har nok med å prøve å oppgradere flåten av eldre F-16-varianter.

Amerikanske politikere krever dessuten full gjennomgang av «militær og diplomatisk tilstedeværelse i Tyrkia» og at forsvarsminister James Mattis stopper våpeneksport av vesentlig betydning fram til rapporten foreligger - hvorav deler kan bli hemmelighetsstemplet.

Bakgrunn: Tyrkia rasende på USA etter forslag om F-35-blokade

Erdoğan setter sin lit til Trump

Da saken kom opp i april, raste tyrkiske myndigheter. Men nå sier Erdoğan at etter å ha tatt seg en prat med president Donald Trump, så frykter han ikke amerikanske politikere.

«AKP kan gjøre det igjen» står det på plakaten i Ankara, i forkant av valget om å endre grunnloven slik at statsministerposten blir avskaffet for å gi Erdogan mer makt. Foto: Adem Altan / AFP / NTB scanpix

– Vi er ikke interesserte i Senatet. Det er kun én ting som interesserer oss. Har jeg diskutert dette med den amerikanske presidenten? Det har jeg. Har vi gjennom vår delegasjon diskutert saken med USA? Det har vi, sier Erdoğan til statskanalen Anadolu Ajansı.

Han antyder at Tyrkia kommer til å finne andre partnere dersom kontraktene blir brutt.

– USA er vår strategiske partner. USA burde dermed ikke si at vi bør banke på en annen dør, sier Erdoğan.

Les også: Reuters: USA setter F35-bestillinger på hold

Massiv protest i EU-parlamentet

Samtidig begynner også EU-parlamentarikere å røre på seg. 41 representanter fra flere land forlanger svar fra EU-kommisjonens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, om hva hun skal gjøre med Tyrkia. De frykter at våpensystemer fra EU brukes mot kurdere og grupper som Vesten støtter i Syria. 

En tyrkisk soldat sprayer «Tyrkia» på en vegg i Afrin, Nord-Syria Foto: Hasan Kirmizitas / AP / NTB scanpix

– Tyrkiske tropper har på måfå invadert Afrin i Nord-Syria med våpen hovedsakelig importert fra EU-land, drept sivile, plyndret og ødelagt religiøse og kulturelle monumenter i massivt skala, raser EU-parlamentarikerne.

Les også: – F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Bekymret for Hellas

I tillegg er de i likhet med enkelte amerikanske politikere bekymret for Hellas. De viser til greske myndigheter som sier at tyrkiske fly har krenket gresk territorium 3.317 ganger i 2017, mens tyrkiske skip har krenket territorialfarvannet 1.998 ganger. Den 15. februar støtte et gresk og et tyrkisk kystvaktskip bokstavelig på hverandre, metall mot metall:

Akkurat den striden bunner ut i at Hellas mener Havrettstraktaten gir dem rett til et territorialfarvann ti mil fra kysten av øyene i Egeerhavet, noe Tyrkia nekter å akseptere.

1. mars ble to greske offiserer arrestert av Tyrkia etter at de angivelig forvillet seg inn over grensen i stygt uvær, og har vært i fangeskap helt siden da. Tyrkia holder fra før en amerikansk prest og flere andre statsborgere fengslet og har krevd utlevering av tyrkere som har flyktet til USA.

Les også: F-35 utfordrer nasjonal suverenitet

Populært