Tysklands president hardt ut mot AfD-leders nazipåstand

Lederen av det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), Alexander Gauland, mener det legges for stor vekt på nazitiden i tysk historie. Foto: AP / NTB scanpix
Lederen av det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), Alexander Gauland, mener det legges for stor vekt på nazitiden i tysk historie. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier anklager AfDs leder for å så hat med påstanden om at nazitiden var en ubetydelig epoke i landets historie. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Gauland hevdet i en tale til ungdomsfløyen i Alternativ for Tyskland (AfD) at det legges for mye vekt på Adolf Hitler og nazitiden i tysk historie.

– Vi har en praktfull historie, og den har vart lengre enn disse tolv forbannede årene, sa han lørdag.

– Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie, fortsatte Gauland, som høstet stor applaus blant tilhørerne.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Blant dem som kritiserte Gauland og det høyrepopulistiske partiet, var kristendemokratiske CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer.

– 50 millioner krigsofre, holocaust og en altomfattende krig er for AfD og Gauland åpenbart «fugleskitt». Det er slik dette partiet ser ut bak masken, sier hun.

Sår hat

Søndag sluttet også Tysklands president Frank-Walter Steinmeier seg til kritikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som minimaliserer den tiden, latterliggjør ikke bare ofrene, men ønsker også å gjenåpne gamle sår og så nytt hat, sa Steinmeier.

– Vi må alle sammen stå opp mot dette, fortsatte Steinmeier.

Uheldig og upassende

AfD har to ledere, og partiets andre leder, Jörg Meuthen, er enig i at Gaulands uttalelse var upassende.

– Begrepet «fugleskitt» er et svært uheldig og upassende ordvalg, sier han til Zeit Online.

Han mener likevel at det er galt å anklage Gauland for å bagatellisere nazistenes forbrytelser.

– Han forsøkte absolutt ikke å minimalisere eller relativisere nazistenes fryktelige grusomheter, slik han anklages for, sier Meuthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke forsvar

Gauland selv understreket søndag at uttalelsen ikke var ment som et forsvar av nazismen eller latterliggjøring av dens ofre.

– Jeg beskrev nasjonalsosialismen som «flueskitt». Dette er et av de mest foraktelige karakteristikker vi har i det tyske språk. Det kan ikke sees på som håning av ofrene for dette kriminelle systemet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uklart om Gauland mener seg feilsitert på «fugleskitt»-uttalelsen, eller om han nå bare velger et annet begrep for å gjenta poenget sitt.

AfDs leder i Thüringen, Björn Uwe Höcke, var også til stede under møtet i AfDs ungdomsfløy i Thüringen i helgen. Også han har tidligere høstet sterk kritikk for sine uttalelser om nazitiden.

Höcke har blant annet omtalt holocaust-minnesmerket i Berlin som «et skammens monument» og har i likhet med Gauland hevdet at tyskerne må se på historien med nye øyne.

– De stadige påminnelsene om Tysklands fortid gjør at tyskerne føler seg som et folk som er blitt brutalt erobret, hevdet han i en tale til ungdomsfløyen i fjor.