Trump raser mot Mueller: – Lekker han til fake news-mediene?

USAs president Donald Trump, her sammen med utenriksminister Mike Pompeo, har gjentatte ganger kalt etterforskningen av den påståtte russiske innblandingen i presidentvalget i 2016 for «en heksejakt». Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump, her sammen med utenriksminister Mike Pompeo, har gjentatte ganger kalt etterforskningen av den påståtte russiske innblandingen i presidentvalget i 2016 for «en heksejakt». Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump raste etter at et 20 sider langt brev fra hans advokater til spesialetterforsker Robert Mueller ble lekket lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ingen hemmelig avtale med Russland (utenom den med Demokratene). Når skal denne veldig dyre heksejakten avsluttes? Så dumt for landet. Lekker spesialetterforskerne/justisdepartementet mine advokaters brev til Fake News Media? Bør de ikke se på Demokratenes korrupsjon i stedet? skrev Trump på Twitter lørdag.

Lekkasjen han viser til var et hemmeligstemplet brev som ble gjengitt av The New York Times lørdag. Også nyhetsbyrået AP har sett brevet, og skriver at det er datert 29. januar og sendt av Trumps tidligere advokat John Dowd.

Les også: Trumps ståltoll møtes av protester og mottiltak

Kan ikke tvinges

I det 20 sider langt brevet, som er adressert til spesialetterforsker Robert Mueller, skriver Trumps advokater at presidenten ikke kan tvinges til å forklare seg i forbindelse med førstnevntes etterforskning av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet argumenterer advokatene også for at Trump umulig kan ha blandet seg ulovlig inn i Muellers gransking, ettersom grunnloven etter deres oppfatning gir presidenten myndighet til å blande seg inn i enhver pågående etterforskning i landet.

– Hvis han ønsket det, kunne han terminert etterforskningen, eller til og med brukt sin makt til å benåde, heter det.

Les også: Kim Kardashian ba Trump benåde innsatt

Forklaring

Spørsmålet om Trump har stått i veien for Muellers gransking, er en del av etterforskningen, som nå har pågått i over et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge AP ser Mueller blant annet nærmere på sparkingen av tidligere FBI-sjef James Comey, sparkingen av USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, og på Trumps reaksjon på at justisminister Jeff Sessions erklærte seg inhabil i saker som angikk Muellers gransking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med etterforskningen har Mueller bedt om å få en forklaring fra presidenten for å avgjøre om han har hatt som mål å hindre etterforskningen av hans medarbeidere og deres mulige koblinger til Russland.

Trump selv har tidligere gitt signaler om at han muligens vil la seg intervjue, men flere av hans advokater, deriblant Rudi Giuliani, har både privat og offentlig uttrykt bekymring for at presidenten da kan bli siktet for å begå mened.

Les også: USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

Rettens vei

Dersom Trump ikke stiller frivillig til et intervju, må Mueller avgjøre om han skal gå videre med en historisk stevning av presidenten for å tvinge fram en forklaring. Spesialetterforskerens team åpnet for dette i mars, men det er ifølge AP uklart om dette fortsatt er noe de vurderer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giuliani har, i likhet med det Dowd hevder i det lekkede brevet fra januar, sagt at han ikke tror Mueller har myndighet til å stevne Trump.

Guiliani har tidligere sagt at deler av Muellers etterforskning kan være ferdigstilt i september.

Han har også uttalt at en beslutning om hvorvidt Trump vil la seg intervjue av Mueller først vil bli tatt etter toppmøtet med Kim Jong-un 12. juni i Singapore.