Mattis anklager Kina for trusler og tvang i Sør-Kinahavet

Se video: USAs forsvarsminister Jim Mattis talte under den regionale forsvarskonferansen Shangri-La i Singapore lørdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina prøver bevisst å true sine naboer gjennom å utplassere avanserte våpensystemer i det omstridte Sør-Kinahavet, ifølge USAs forsvarsminister Jim Mattis. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kinas politikk i Sør-Kinahavet står i sterk kontrast til løftet om åpenhet rundt vår strategi. Det får en til å stille spørsmål rundt Kinas større mål, sa Mattis på den regionale forsvarskonferansen Shangri-La i Singapore lørdag.

Slike uttalelser er uansvarlige og kan ikke aksepteres, svarer den kinesiske generalen He Lei, som også er på toppmøtet i Singapore.

Mattis mener Kinas militære oppbygging har til hensikt å skremme og tvinge nabolandene, men påpekte at Kina selv benekter påstanden.

Les også: Sør-Korea glad for at møtet mellom Trump og Kim finner sted

Bombefly

Forsvarsministeren viste blant annet til utplasseringen av missilsystemer og elektroniske støysendere i Sør-Kinahavet, hvor Kina har bygd kunstige øyer og andre maritime anlegg. Kina har også landet langtrekkende bombefly på Woody-øya i Paracel-øygruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina gjør krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert farvann som hører til territorialfarvannene til Filippinene, Vietnam og andre land rundt Sør-Kinahavet. Kineserne bygger baser og anlegg på øyer og skjær som de andre landene gjør krav på.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

«Fredelig hensikt»

Kineserne fastholder at de bare har fredelige hensikter i Sør-Kinahavet, og forklarer sine aktiviteter med behovet for å beskytte økonomiske interesser og egne borgere.

– Hensikten er å unngå å bli invadert av andre. Så lenge det er på ditt eget territorium, kan du sette ut både hæren og våpen, sa general Hu få timer etter Mattis' tale.

USAs første svar på opprustningen i regionen var ifølge Mattis å trekke Kinas invitasjon til en internasjonal marineøvelse i sommer. Dersom Kina ikke finner en måte å samarbeide med de andre landene i regionen på, advarer amerikaneren om større konsekvenser.