Egypts kuppmaker tar fatt på fire nye år som president

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sisi er tatt i ed for en andre periode som landets president. Han vant valget uten reelle utfordrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et styrket sikkerhetsoppbud i hovedstaden Kairo da Sisi lørdag avla eden i en TV-sendt seremoni i nasjonalforsamlingen.

Presidentens eneste motkandidat i valget i mars var en lite kjent politiker som hadde erklært støtte til Sisi. De mer seriøse utfordrerne ble enten pågrepet eller truet til å trekke sitt kandidatur. Sisi ble gjenvalgt med 97 prosent av stemmene, men valgdeltakelsen var bare på 41 prosent.

Sisi ledet militærkuppet i 2013 mot Egypts første folkevalgte president, Mohammed Morsi. Kuppet skjedde under massive folkelige protester mot Morsis splittende styre, og Sisi ble valgt til president året etter.

Siden Sisi kom til makten har han slått brutalt ned på politisk motstand. Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har slått hardt ned på sekulære og venstreorienterte aktivister, så vel som ikkevoldelige islamister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis er kastet i fengsel, demonstrasjoner mot myndighetene er blitt forbudt og flere hundre nettsteder tilhørende uavhengige medier og menneskerettsgrupper, er sperret.

Bare siden valget er en rekke regimekritikere pågrepet. Blant dem er den kjente bloggeren og aktivisten Wael abbas, samt Shadi Ghazail Harb, som var en av ungdomslederne under revolusjonen som felte Hosni Mubarak i 2011.