Russer skal være funnet i live 30 år etter flystyrt i Afghanistan

Afghanske soldater på et Soviet MI-24-helikopter de har skutt ned i januar 1981.
Afghanske soldater på et Soviet MI-24-helikopter de har skutt ned i januar 1981. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk flyger som forsvant da flyet hans ble skutt ned under den sovjetiske invasjonen av Afghanistan, er funnet i live, ifølge russiske veteraner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er fortsatt i live. Det er veldig forbausende. Nå trenger han hjelp, sier Valerij Vostrotin, som leder fallskjermjegernes forening, til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Mannen satt i et fly som ble skutt ned i 1987, og han antas nå å være over 60 år. Nå ønsker russeren hjelp til å vende hjem, ifølge Vjatsjeslav Kalinin, nestleder i en annen veteranforening.

Han antyder at russeren kan befinne seg i Pakistan, hvor afghanerne hadde leirer for krigsfanger.

125 sovjetiske fly ble skutt ned over Afghanistan i løpet av krigen mellom 1979 og 1989, ifølge Ria Novosti. 300 soldater hadde status som savnet da de sovjetiske styrkene trakk seg ut. Siden har rundt 30 kommet til rette, og de fleste har vendt hjem.

Vostrotin vil ikke identifisere flygeren som nå skal ha blitt funnet, men avisa Kommersant skriver at bare én sovjetisk flyger ble skutt ned i Afghanistan 1987. Han kom fra Rostov-regionen og forsvant sammen med flyet sitt etter å ha tatt av fra flybasen Bagram, som i dag er en amerikansk base nord for Kabul.

Flygerens mor, søster og datter er alle fortsatt i live, ifølge lokale medier.