FNs sikkerhetsråd avviste USAs Gaza-resolusjon

Minst én person ble drept og 40 andre skutt og såret under protester på Gazastripen fredag, ifølge palestinske myndigheter. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix
Minst én person ble drept og 40 andre skutt og såret under protester på Gazastripen fredag, ifølge palestinske myndigheter. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA har lagt ned veto mot en FN-resolusjon som ba om at palestinere beskyttes etter at over 100 er drept av israelske soldater på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også amerikanernes forslag ble forkastet i FNs sikkerhetsråd fredag kveld, ettersom USA var eneste medlemsland som stemte for.

Kuwait sto bak forslaget i Sikkerhetsrådet om å be FNs generalsekretær om å presentere tiltak som kunne sikre «internasjonal beskyttelse» for palestinere. Kina, Frankrike og Russland var blant ti land som stemte for resolusjonen, som ville ha krevd at den israelske hæren stanset bruken av «overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig makt».

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har beskrevet resolusjonsteksten som ensidig og varslet på forhånd at hun ville legge ned veto.

Et resolusjonsutkast må ha støtte fra 9 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer for å bli vedtatt. I tillegg må de fem faste medlemmene avstå fra å bruke veto.

Ubevæpnede demonstranter

De siste to månedene er 123 palestinere drept på Gazastripen, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som ble skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av et tungt bevoktet grensegjerde.

Mange av ofrene ble truffet på flere hundre meters hold, og flere av dem har vært mindreårige. Ingen israelere er drept.

Israel, som har møtt kraftig internasjonal kritikk for å ha åpnet ild mot demonstrantene, forsvarer skytingen med behovet for å beskytte sivile israelere.

Fredag ble en 21 år gammel kvinnelig palestinsk helsearbeider skutt og drept under nye protester ved Khan Younis sør på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Hamas fikk skylden

I New York presenterte USA et separat resolusjonsutkast der Hamas fikk skylden for den siste opptrappingen av volden på Gazastripen.

USAs resolusjonsforslag inneholdt ingen henvisning til israelsk maktbruk eller beskyttelse av palestinere, men krever i stedet at Hamas og andre palestinske militser må «stanse all voldelig aktivitet og provoserende handlinger» på Gazastripen.

Haley reagerte kraftig på at Kuwaits utkast ikke nevnte Hamas, den militanten islamistbevegelsen som styrer Gazastripen, og kalte forslaget «moralsk bankerott».

USA var alene om å støttet sitt eget forslag. Elleve land avsto fra å stemme, mens Bolivia, Kuwait og Russland stemte imot.

Palestinske granater

FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov gjorde det tidligere denne uka klart overfor Sikkerhetsrådet at Gaza er på randen av krig etter en kraftig opptrapping av uroen mellom Israel og palestinerne.

En ildveksling tirsdag og natt til onsdag begynte med et rakett- og granatangrep fra Gaza mot Israel. Ingen israelere ble såret i angrepene, som ble gjengjeldt med luftangrep mot en lang rekke mål på Gazastripen.

Inntil da hadde ingen palestinske granater eller raketter blitt skutt fra Gazastripen mot Israel under masseprotestene, som startet 30. mars.

Demonstrantene har krevd at Israel hever blokaden av enklaven, samt at palestinere som flyktet eller ble utvist i 1948, får vende tilbake til deres tidligere hjem, som nå ligger i Israel.

Personvernpolicy