Trump fikk «veldig fint» brev og vil likevel møte Kim

Video: Det blir toppmøte bekrefter Donald Trump fredag kveld.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president har ombestemt seg igjen. Donald Trump vil møte Nord-Koreas leder som planlagt, etter at Kim Jong-uns høyre hånd troppet opp i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toppmøtet i Singapore 12. juni står igjen på agendaen, kunngjorde Trump etter å ha tilbrakt over en time med general Kim Yong-chol fra Pyongyang.

– Vi snakket om nesten alt, sa Trump, som kom med gode ord om Pyongyang og lovet at ingen nye sanksjoner ville bli innført mot Kims regime så lenge forhandlingene pågår.

Besøket fra Nord-Koreas tidligere etterretningssjef regnes i seg selv som historisk. Med seg i bagasjen hadde generalen, som selv er ilagt amerikanske sanksjoner, et personlig brev fra den nordkoreanske lederen.

Trump avlyste 24. mai et planlagt toppmøte med Kim, og langet ut mot den nordkoreanske lederen i et brev som ble offentliggjort av amerikanske medier.

Korea-konflikten

  • 1945: Korea, som har vært en japansk koloni siden 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør.
  • 1948: Okkupasjonssonene omdannes til to uavhengige stater.
  • 25. juni 1950: Koreakrigen begynner med at nordkoreanske styrker går inn i Sør-Korea for å tvinge fram en gjenforening av landet.
  • 27. juni 1953: Koreakrigen avsluttes med en våpenhvile, som aldri er blitt etterfulgt av en fredsavtale.
  • 1972: Nord- og Sør-Korea undertegner en intensjonserklæring om fredelig gjenforening, men 45 år senere er konflikten fastlåst.
  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.
  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.
  • 5. mars 2018 reiser en sørkoreansk regjeringsdelegasjon til Nord-Korea for første gang på ti år. Kim Jong-un arrangerte velkomstmiddag, og det ble flere møter om videre samtaler.
  • 8. mars 2018 inviterer Nord-Koreas leder Kim Jong-un USAs president Donald Trump til samtaler, og Trump takker ja. Invitasjonen ble overrakt av en sørkoreansk delegasjon som var i USA for å orientere om møtene med Nord-Korea.
  • 21. april sier Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av missiler og atomprøvesprengning.

(NTB)

Uåpnet brev

I det personlige brevet anklaget han Kim for å ha vist et «voldsomt sinne» og «åpen fiendtlighet» og at det derfor ville være «upassende» å møte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få timer senere ombestemte Trump seg tilsynelatende og antydet at det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni likevel ville kunne finne sted.

Hva som står i svarbrevet fra Kim, vites ikke. Trump sier brevet var «veldig fint» og «veldig interessant», men han sa også at han ennå ikke har åpnet det.

President Donald Trump sier møtet med Kim Yong-chol (til venstre) i Det hvite hus gikk veldig bra. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
President Donald Trump sier møtet med Kim Yong-chol (til venstre) i Det hvite hus gikk veldig bra. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Presidenten spøkte videre med at han kanskje får seg «en stor overraskelse» og spurte journalistene hvor mye penger de kunne tilby for å få se brevet.

Menneskerettigheter

Presidenten fortalte at samtalene med Kim Yong-chol hadde dreid seg om atomnedrustning, sanksjoner og økonomisk utvikling, men ikke om menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han erkjente at det blir utfordrende å få i stand en avtale med Nord-Korea, men han tror forhandlingene vil lykkes til slutt.

– Prosessen starter 12. juni i Singapore, sa Trump, som mener Nord-Korea ønsker å gjøre landet atomvåpenfritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uforstående

Washington ønsker fullstendig, verifiserbar og uomtvistelig atomnedrustning, og vil gi Nord-Korea økonomiske fordeler i bytte, samt oppheving av sanksjoner. Men mange observatører stiller seg tvilende til at Kim er villig til å gi opp sitt atomvåpenarsenal uten sikkerhetsgarantier.

Nord-Korea stilte seg forrige uke uforstående til den amerikanske presidentens tilsynelatende avlysning av toppmøtet.

– Ytterst beklagelig, sa landets viseutenriksminister Kim Kye-gwan, som understreket at den nordkoreanske lederen når som helst er villig til å sette seg ned ansikt til ansikt med Trump.

Brev i bagasjen

General Kim Yong-chol ankom onsdag New York, der han har hatt en rekke møter med utenriksminister Mike Pompeo. Torsdag ble det klart at han skulle videre til Washington. Han ble den mest høytstående nordkoreanske tjenestemannen som har besøkt Det hvite hus på 18 år.

Pompeo opplyste torsdag at samtalene med den nordkoreanske utsendingen hadde vært konstruktive og at det var gjort reell framgang i arbeidet med å få i stand et toppmøte. Han hyllet også Kim Jong-un som «en ledertype som kan ta dristige avgjørelser».