Færre ulv i Skandinavia

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at det aldri før i moderne tid er registrert så mange ulv i Norge som i vinter, går den skandinaviske bestanden ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste tre årene er det registrert 16 prosent færre ulveflokker i Skandinavia, og også antall ulv går ned, viser sluttrapporten fra vinterens registrering av ulv i Norge og Sverige, som norske Rovdata og svenske Viltskadesenter har levert til Miljødirektoratet og Naturvårdsverket.

– Fra vinteren 2014-2015, da bestanden var størst, til i vinter har antallet registrerte familiegrupper i Skandinavia sunket fra 49 til 41 og antall ulv gått ned fra 460 til 410 individer, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Fallet i den skandinaviske bestanden skjer i Sverige, der antall registrerte familiegrupper er redusert med 30 prosent, fra 43,5 familiegrupper i 2014 til 30,5 familiegrupper i 2017. Antall påviste valpekull i helsvenske revir i 2017 er det laveste antallet som er registrert i Sverige på fem år.

I samme periode har den norske delbestanden økt fra 5,5 til 10,5 familiegrupper, noe som nesten er en dobling av den norske delbestanden i perioden.

Norge og Sverige har en felles bestand av ulv og arten registreres med like metoder i begge land hver vinter, hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars.