Pentagon advarer Syria mot å angripe kurderne

Pentagons pressetalskvinne Dana White og generalløytnant Kenneth McKenzie. Foto: AFP
Pentagons pressetalskvinne Dana White og generalløytnant Kenneth McKenzie. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon advarer Syrias president Bashar al-Assad mot å angripe de kurdiske-ledede styrkene som USA støtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse torsdag gjorde en talsmann for USAs generalstab, general Kenneth McKenzie, det klart at det ville være svært negativt om noen part i Syria angriper USA eller USA-støttede styrker.

McKenzie uttalte seg etter at Assad sa til den russiske radiokanalen RT at han ikke vil nøle med å ta tilbake med makt den tredelen av Syria som de kurdisk-ledede SDF-styrkene kontrollerer.

– Det eneste problemet som er igjen i Syria, er SDF, sa han og la til at hvis de ikke vil forhandle, vil de syriske styrkene frigjøre områdene med makt.

Bakgrunn: Assad truer med offensiv mot USA-støttede kurdere i Nord-Syria

Takket russerne

SDF som domineres av kurdere, men også har arabiske medlemmer, får luftstøtte fra USA. Både SDF og de russisk-støttede syriske regjeringsstyrkene er engasjert i separate operasjoner mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad hevdet også at en direkte militær konfrontasjon mellom russiske og amerikanske styrker i Syria så vidt er avverget, takket være russerne.

– Vi var nær ved å ha en direkte konflikt mellom russiske styrker og amerikanske styrker. Heldigvis avverget vi det, ikke på grunn av klokskapen til den amerikanske ledelsen, men på grunn av klokskapen til den russiske ledelsen, sier han i intervjuet, som ble publisert torsdag.

Aktuelt: Ettervekst fra Al-Qaida ny trussel i Syria

Frykt for storkrig

I april førte et fransk-britisk-amerikansk angrep mot Syria til frykt for russisk gjengjeldelse og storkrig mellom fremmede makter på syrisk jord.

Israel har siden gjennomført en rekke angrep mot syriske militæranlegg med iransk tilstedeværelse, noe som har fått eksperter til å advare mot at Syria også kan bli en slagmark for et militært oppgjør mellom Israel og Iran.

Krigen i Syria har vart i sju år og har vært ødeleggende for store deler av landets sivilbefolkning. Over 350.000 mennesker er drept, mange flere er såret, og millioner er drevet på flukt.

Bakgrunn: Uro for storkrig etter Israels bombing i Syria

Analyse: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran