Meny

Trump med nye angrep på egen justisminister

Donald Trump sier han angrer på valget av Jeff Sessions som justisminister. Foto fra desember 2017. AP / NTB scanpix.

Donald Trump sier han angrer på valget av Jeff Sessions som justisminister. Presidenten er under økende press fra Robert Muellers Russland-granskning.

Den amerikanske presidenten lufter igjen sin misnøye med at justisministeren i fjor erklærte seg inhabil i granskingen av den russiske innsatsen for å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Onsdagens Twitter-melding fra Trump kommer i kjølvannet av et oppslag i New York Times. Der heter det at presidenten forsøkte å få Sessions til å trekke tilbake inhabilitetserklæringen, noe avisa beskriver som en «uvanlig og potensielt upassende» forespørsel. Trump skal ha sagt til sine rådgivere at han trengte en lojal person til å holde oppsyn med etterforskningen av valgkampapparatets kontakter med Russland.

Les også: Trump hyller sparkingen av FBIs tidligere visedirektør

Riksrett?

Trump siterer i Twitter-meldingen den republikanske kongressmannen Trey Gowdy, som kritiserer Sessions for ikke å ha sagt fra til Trump at han måtte erklære seg inhabil i Russland-granskningen på forhånd.

– Det er mengder av virkelig gode jurister i landet, han kunne ha valgt noen andre, sa Gowdy.

– Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det, tvitrer Trump.

Les også: Trump med nytt frontalangrep på Sessions

Trump har flere ganger tidligere langet ut mot Sessions, som han håndplukket til ministerposten i fjor, etter hvert som granskningen av Russlands rolle og mulige forsøk på å hindre rettens gang ruller videre.

Rudy Giuliani, Trumps advokat, sa søndag at etterforskningen kunne munne ut i et forsøk i Kongressen på å stille presidenten for riksrett å ha forsøkt å hindre etterforskningen.

– Til slutt vil avgjørelsen her bli å tiltale eller ikke tiltale, sa Giuliani til CNN.

Presidenten selv har gjort det klart at han mener Sessions burde hjelpe ham å kjempe mot anklagene, framfor å tre til side.

Etterforskes

New York Times melder at Trumps press mot Sessions nå har blitt en del av spesialetterforsker Muellers etterforskning.

Les også: Trump forsøkte å overtale Sessions til å lede gransking

Episoden kan føre til at Sessions, som ble avhørt av Muellers etterforskere i januar, må vitne mot presidenten i forbindelse med anklagene om å ha forsøkt å hindre etterforskningen.

Trump selv har gått offensivt til verks, og legger jevnlig ut Twitter-meldinger der han forsøker å framstille Russland-granskningen, justisdepartementet og FBI som partisk, og kaller stadig Muellers etterforskning «urettmessig» og «fikset».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært