Indisk soldats død skaper frykt for smitte av sjeldent virus

Medisinsk personell bruker beskyttelsesdrakter mens de begraver en person som døde av nipahviruset i India forrige uke. Foto: AP / K. Shijith / NTB scanpix
Medisinsk personell bruker beskyttelsesdrakter mens de begraver en person som døde av nipahviruset i India forrige uke. Foto: AP / K. Shijith / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mistenkes at en indisk soldat som døde i staten Vest-Bengal var smittet av det sjeldne nipah-viruset, noe som øker frykten for at viruset sprer seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

13 personer er så langt bekreftet døde som følge av nipahviruset i et utbrudd som så langt har vært begrenset til staten Kerala, sør i landet.

Soldaten ble innlagt på sykehus i Kolkata 20. mai, en uke etter å ha kommet hjem fra ferie i Kerala, ifølge talsperson for forsvarsdepartementet, Dipannita Dhar.

– Han hadde symptomer som ligner infeksjoner av nipahviruset, sa Dhar. Soldatens kroppsvæsker og blod blir undersøkt.

Det finnes ingen vaksine mot viruset, som framkaller influensalignende symptomer som fører til hjerneskade og koma. 70 prosent av dem som smittes dør.

I Malaysia, Bangladesh og India er det til sammen registrert 260 dødsfall som følge av viruset, siden det først ble oppdaget i 1998.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt viruset på åttendeplass over sykdommer som kan skape en global epidemi, i likhet med virus som ebola og zika.

Viruset sies å hovedsakelig smitte via flaggermus, men en fersk rapport fra indiske medisinske eksperter utelukker flaggermus, så vel som griser som hovedårsaken til utbruddene. Viruset har fått sitt navn fra den malaysiske landsbyen der det først dukket opp.