«Drept» russisk journalist dukket opp lys levende

Se video: Pressekorpset svært overrasket da den «avdøde» journalisten dukket opp på pressekonferanse i live.

Ukraina høster kritikk for å ha iscenesatt drapet på den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som onsdag dukket opp lys levende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Ukrainas hovedstad Kiev meldte tirsdag at Babtsjenko var skutt og drept utenfor leiligheten der han bodde. Ifølge meldingene var han truffet av tre skudd i ryggen og ble funnet blodig av sin egen kone.

Politiet offentliggjorde en tegning av den antatte attentatmannen, en mann i 40-45-årsalderen med grått skjegg.

Ukrainas statsminister Volodymyr Groysman anklaget russisk etterretning for å stå bak og mer enn antydet at Babtsjenko ble ryddet av veien for «å ha fortalt verden sannheten om russisk aggresjon».

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviste anklagen, og onsdag dukket Babtsjenko opp lys levende under en pressekonferanse i Kiev.

Les også: Russisk journalist drept i Ukraina

Anklaget Russland

Sjefen for den ukrainske sikkerhetstjenesten, Vasyl Hrytsak, åpnet pressekonferansen med å anklage Russland for å ha beordret Babtsjenko drept.

Hrytsak fortalte videre at en ukrainsk statsborger var pågrepet i saken, mistenkt for å ha mottatt 350.000 kroner fra russisk sikkerhetstjeneste for å utføre attentatet.

Deretter opplyste Hrytsak at drapet ble iscenesatt for å hindre attentatet og at journalisten var i live. Babtsjenko gjorde deretter sin entré, beklaget alt oppstyret og takket alle dem som hadde sørget over ham.

– Patetisk stunt

«Drapet» på Babtsjenko ble kraftig fordømt fra flere hold, og Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE), Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland og britenes utenriksminister Boris Johnson var blant dem som krevde rask og grundig etterforskning.

En talskvinne for russisk UD, Maria Sakharova, anklager Ukraina for å drive «propaganda» etter at Babtsjenko dukket opp i live, og Reporters Without Borders langer ut mot Ukraina og kaller det iscenesatte drapet et patetisk stunt.

– Det er patetisk og forkastelig at ukrainsk politi har ført alle bak lyset, uansett hvilket motiv de enn må ha hatt for dette stuntet, sier den internasjonale journalistorganisasjonens leder Christophe Deloire.

– En slik iscenesettelse tjener ikke pressefriheten. Det trengs bare én slik sak for å så tvil om alle andre politiske attentat, sier Deloire.

– Over streken

Den russiske gravejournalisten Andrej Soldatov, en tidligere kollega av Babtsjenko, er heller ikke nådig.

– Her har man virkelig gått over streken, sier han og viser til president Donald Trump og president Vladimir Putin som til stadighet anklager mediene for å spre løgner.

– Jeg er glad han er i live, men han undergraver all tillit til journalister og mediene, skriver han på Twitter.

En rekke Kreml-kritikere er blitt drept i Ukraina de siste årene, blant dem Denis Voronenkov, som ble skutt på åpen gate i 2017.

I juli 2016 ble journalisten Pavel Sheremet, som tidligere jobbet for russisk TV, drept av en bilbombe nær Kiev.

Tidligere soldat

Babtsjenko var tidligere soldat i den russiske hæren og tjenestegjorde blant annet under krigen i Tsjetsjenia på 1990-tallet. Senere ble han militærkorrespondent for de russiske avisene Novaja Gazeta og Moskovskij Komsomolets, og han hadde også kronikker på trykk i Aftenposten i Norge.

Han skrev flere bøker om sine erfaringer fra felten, først og fremst fra Tsjetsjenia og Georgia.

Da medlemmene av den russiske hærs verdenskjente kor omkom i en flystyrt i 2016, på vei til Syria, skrev Babtsjenko at han slett ikke sørget. Dette opprørte mange russere.

Babtsjenko forlot Russland i februar 2017, noe han begrunnet med at han hadde mottatt trusler og fryktet pågripelse. Han reiste først til Tsjekkias hovedstad Praha, deretter til Israel, før han til slutt slo seg ned i Kiev der han det siste året har ledet et rogram på den krimtatarske TV-stasjonen ATR.