EU varsler revurdering av mottiltak mot USA

USAs handelsminister Wilbur Ross er denne uka i Paris, der han onsdag kveld skal møte EUs handelskommissær Cecilia Malmström til nye diskusjoner om USAs nye toll på stål og aluminium.
USAs handelsminister Wilbur Ross er denne uka i Paris, der han onsdag kveld skal møte EUs handelskommissær Cecilia Malmström til nye diskusjoner om USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: Mark Schiefelbein / AP

EU risikerer å bli satt i en handelsknipe der de varslede mottiltakene mot USAs nye toll på stål og aluminium må tenkes igjennom på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU fikk et midlertidig unntak da USAs president Donald Trump i mars innførte ekstratoll på stål og aluminium.

Den 1. juni utløper det midlertidige unntaket. EU har krevd at unntaket må gjøres permanent, og onsdag kveld møter EUs handelskommissær Cecilia Malmström sin amerikanske motpart Wilbur Ross i Paris for å gjøre et siste forsøk på å overbevise ham.

Men i praksis har EU allerede gitt opp håpet om fullt unntak fra de nye tollsatsene. Det EU venter, er at USA i stedet vil innføre begrensninger i form av et tak på importen av stål og aluminium fra EU.

Ifølge Malmström kan det bety at USA innfører et absolutt tak på importen fra EU. Alternativt kan det bli innført en kvote der EU slipper ekstratoll på en bestemt mengde stål og aluminium, men må betale ekstratoll for alt som overstiger dette.

Spørsmålet blir da hvordan EU skal svare.

EU har allerede varslet flere mottiltak hvis tollunntaket forsvinner, men vil nå måtte revurdere disse, forklarer en EU-kilde som uttaler seg anonymt om saken.

De betyr også at en ny diskusjonsrunde mellom EUs medlemsland må til før eventuelle mottiltak kan vedtas.