Hamas melder om våpenhvile – Israel benekter

Røyk stiger opp fra Gaza by tidlig onsdag morgen etter et israelsk luftangrep. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp fra Gaza by tidlig onsdag morgen etter et israelsk luftangrep. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En av Hamas' ledere på Gazastripen sier det er inngått våpenhvile med Israel ved hjelp av egyptisk megling. Israels etterretningsminister avviser meldingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khalil al-Hayya, en høytstående Hamas-leder, sier at egyptiske meglere grep inn, og at militante grupper i den palestinske enklaven vil respektere våpenhvilen så lenge Israel gjør det.

Israels etterretningsminister Yisrael Katz avviser imidlertid at det er inngått noen avtale.

– Israel ønsker ikke at situasjonen skal bli verre, men de som startet volden må stanse den, uttalte han til israelsk radio onsdag morgen.

– Israel vil la Hamas betale for alle angrep mot Israel, føyde han til.

Hamas' påstand om at det er inngått en våpenhvile, kommer dagen etter at militante palestinske grupper skjøt en rekke bombekastergranater mot Israel. Natt til onsdag svarte Israel med 25 luftangrep mot Hamas-mål på Gazastripen, ifølge den israelske hæren.

Aktuelt: Palestinske båtaksjonister stanset av Israel

Opptrappingen kommer etter flere uker med palestinske demonstrasjoner langs den israelske grensen i protest mot den israelske blokaden og det at palestinske flyktninger ikke får vende tilbake til områdene de forlot i 1948, og som siden da har vært en del av Israel.

Rundt 120 palestinere, de fleste ubevæpnede demonstranter, er blitt drept av israelske soldater under demonstrasjonene på Gazastripen. Flere tusen er i tillegg blitt såret.

Les også: Israel utførte luftangrep mot 25 Hamas-mål