CIA-rapport: Nord-Korea vil ikke ruste ned

Det er mye usikkerhet knyttet til hvorvidt et møte mellom Nord-Koreas leder og USAs president vil finne sted i Singapore 12. juni. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix
Det er mye usikkerhet knyttet til hvorvidt et møte mellom Nord-Koreas leder og USAs president vil finne sted i Singapore 12. juni. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En CIA-rapport konkluderer med at Nord-Korea ikke har noen planer om å ruste ned atomvåpenprogrammet sitt, opplyser kilder til NBC News. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kildene sier til kanalen at rapporten var klar tidligere i mai, kun dager før USAs president Donald Trump avlyste det planlagte toppmøtet i Singapore 12. juni.

Ifølge de tre anonyme kildene NBC har snakket med lister rapporten opp imøtekommelser Nord-Korea muligens vurderer. En av mulighetene er at Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil åpne en hamburger-franchise i Pyongyang, for å vise godvilje.

Kanalen skriver at Kim ønsker å komme med en vennlig gest til Trump, som under valgkampen i 2016 uttalte at han ønsket å snakke om atomvåpen over en burger med den nordkoreanske lederen.

Hva slags burgerrestaurant Kim ønsker å åpne skal ikke være nevnt i rapporten, men det skal hete at han ser for seg at restauranten kan stå for maten under møtet, og være et signal på at landet er åpne for vestlige investering.

Rapporten, som angivelig konkluderer med at en atomnedrustningsprosess i Nord-Korea kan ta opp mot 15 år, ble kjent på samme tid som Stanford-professor Siegfried S. Hecker opplyste om det samme til The New York Times.

Ifølge kanalen har verken CIA eller Det hvite hus ønsket å kommentere kildenes påstander om rapporten.

Selv om det nå ligger an til at toppmøtet kan bli gjennomført, er det ingenting som er sikkert. Et problem så langt har vært at USA har krevd umiddelbar nordkoreansk atomnedrustning – mens Nord-Korea skal ha sett for seg en mer gradvis prosess i retning av atomnedrustning som kan gå over lengre tid.

Les også: Trump ser «briljant potensial» i Nord-Korea