Ungarn vil fengsle folk som hjelper asylsøkere

Statsminister Viktor Orbán, som ble gjenvalgt i april, vil stramme inn innvandringspolitikken i Ungarn ytterligere. Foto: Stoyan Nenov, Pool Photo via AP / NTB scanpix
Statsminister Viktor Orbán, som ble gjenvalgt i april, vil stramme inn innvandringspolitikken i Ungarn ytterligere. Foto: Stoyan Nenov, Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Victor Orban ønsker å innføre fengselsstraff for NGO-ansatte og andre folk som forsøker å hjelpe asylsøkere med å få flyktningstatus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge lovforslaget vil man kunne få fengselsstraff på opp til ett år dersom man hjelper asylsøkere som ikke er i umiddelbar fare eller som har ankommet Ungarn ulovlig.

– Ungarns sikkerhetsinteresser må komme først, sa statssekretær Csaba Domotor tirsdag, og la til at lovforslaget reflekterer folkets ønske etter Orban ble gjenvalgt i april.

Forslaget er en del av en større pakke regjeringen kaller «Stopp Soros»-lovene. George Soros, som er født i Ungarn, har lenge drevet stiftelser som jobber med å fremme demokrati, menneskerettigheter og pressefrihet i ulike deler av verden. Orban er en hyppig kritiker av Soros, og Orbans parti har stemplet politiske motstandere som «Soros' kandidater».

Tidligere: Ungarns statsminister: – Vesten vil falle

De nye lovene skal drøftes i Ungarns nasjonalforsamling neste uke, hvor statsministerens parti Fidesz har to tredelers flertall sammen med regjeringspartner KDNP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av mai stengte Soros kontoret til Open Society Foundations i Budapest, og kunngjorde at det blir flyttet til Berlin. I en uttalelse fra kontoret het det at den politiske og juridiske situasjonen i Ungarn er blitt gradvis mer undertrykkende.

Aktuelt: Titusener protesterte mot statsminister Orbán i Ungarn

Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Mer fra Orbán: – Europas historie skal ikke skrives i imperiers hovedkvarterer