FN gransker: Sykehus angrepet i Syria etter at Russland fikk vite hvor de var

Et foto tatt 26. mars av den britiskfødte syriske journalisten Danny Makki viser bygninger ødelagt av flyangrep og kamper i Harasta i Øst-Ghouta. Også sykehus i det opprørerkontrollerte området ble angrepet før president Bashar al-Assads styrker tok kontrollen over det i april. Foto: Danny Makki / AP / NTB scanpix
Et foto tatt 26. mars av den britiskfødte syriske journalisten Danny Makki viser bygninger ødelagt av flyangrep og kamper i Harasta i Øst-Ghouta. Også sykehus i det opprørerkontrollerte området ble angrepet før president Bashar al-Assads styrker tok kontrollen over det i april. Foto: Danny Makki / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN gransker nå flere angrep mot sykehus og klinikker i Syria som er gjennomført etter at Russland fikk informasjon om hvor de var.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste FNs visegeneralsekretær for humanitære forhold, Mark Lowcock, i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

– Vi etterforsker et antall saker der medisinske fasiliteter er angrepet kort tid etter at vi har delt opplysninger. Jeg vil understreke hvor bekymret jeg er for dette, sier Lowcock. Han gikk ikke i nærmere detalj, men varslet at han ville komme tilbake til saken.

Fire helsesentre, to i Øst-Ghouta og to nord i Homs, ble angrepet tidligere i år etter at deres GPS-koordinater ble delt med Russland og USA, ifølge FN.

Russland deler formannskapet i en humanitær innsatsstyrke med USA, og støttet også syriske regjeringsstyrker i kampen for å gjenerobre Øst-Ghouta.

I Ghouta ble et sykehus i byen Arbin angrepet sent i mars og et barnesykehus i Douma tidlig i april, opplyste Panos Moumtzis, FNs regionale koordinator for Syria, tidligere i mai. I Homs ble helsesentre i byen Zafraniyeh angrepet sent i april.

Lowcock fortalte Sikkerhetsrådet at totalt 92 angrep mot syriske helsesentre og helsepersonell er dokumentert i løpet av de første fire månedene av 2018. Totalt er 89 personer drept i angrepene og 135 såret.

Angrep mot sykehus og helsesentre er brudd på folkeretten og har i flere omganger blitt fordømt av FNs sikkerhetsråd.