Meny

Palestinske båtaksjonister stanset av Israel

Israelske soldater har stanset og tatt kontroll over en båt med palestinske aktivister som la ut fra kysten av Gazastripen i protest mot den israelske blokaden.

Flere båter med palestinske aktivister la tirsdag ut fra kysten av Gazastripen i protest mot den israelske blokaden av området.

Om lag 20 personer er om bord i den største båten, som har følge av en rekke andre mindre farkoster, opplyser reportere fra nyhetsbyrået AFP.

Det har kommet ulike meldinger om hvorvidt aktivistene vil forsøke å bryte den israelske blokaden. I dag har palestinere ikke lov til å bevege seg mer enn noen kilometer fra kysten.

Enkelte aktivister sier de kun vil protestere, mens andre sier de vil forsøke å seile forbi grensen som Israel håndhever.

Aktuelt:   Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep

Båtprotesten gjennomføres etter flere uker med palestinske demonstrasjoner langs grensegjerdet mot Israel. Rundt 120 palestinere, de aller fleste ubevæpnede demonstranter, er drept og flere tusen såret av israelske soldater som har skutt med skarpt mot demonstranter.

Volden nådde en topp 14. mai. Minst 61 palestinere ble drept samme dag som USA og Israel feiret flyttingen av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, tross kraftige internasjonale protester.

Aktuelt:   Israel anklager Norsk Folkehjelp for terror- og boikottstøtte

Palestinerne krever å få komme tilbake til områdene som de flyktet fra i 1948, og som nå er en del av Israel. De krever også en slutt på den israelske blokaden som gjør levevilkårene på Gazastripen svært vanskelige.

Tidligere tirsdag ble det avfyrt om lag 28 bombekastergranater fra Gazastripen mot Israel. De fleste ble stanset av Israels rakettskjold, og det er ikke meldt om personskader. Angrepet beskrives som det kraftigste fra palestinsk hold siden krigen med Israel i 2014.

Israelske krigsfly angrep i etterkant en rekke militære mål på Gazastripen. Det er uklart om noen ble drept eller såret i luftangrepene.

Aktuelt:  Israel: Første land i verden som bruker F-35 i strid

Populært