Familie takker migrant som reddet gutt fra balkong i Paris

Se video av 22-åringen fra Mali som redder fireåringen i Paris.

Familien til den fire år gamle gutten som ble reddet fra en balkong i Paris, takker den unge migranten som sto for den oppsiktsvekkende redningsaksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han er en sann helt, sier fireåringens bestemor om Mamoudou Gassama (22).

– Heldigvis visste han hvordan han skulle klatre, fordi mange sto nedenfor, men han sto ikke bare med armene i kors. Han raste opp til femte etasje. Det var helt utrolig. Han var veldig modig, sier hun.

Den lille guttens far, som hadde gått ut for å handle og etterlatt gutten alene, er nå siktet for omsorgssvikt.

Det er bare tre uker siden fireåringen forlot den franske øya Réunion i Indiahavet, der moren og bestemoren bor, for å bo med sin far, som arbeider i Paris. Moren og et søsken skulle etter planen flytte etter i juni.

Guttens mor sier til Antenne Réunion at faren ikke var vant til å passe på gutten alene, men hun understreker at hun ikke kan forsvare ham, ifølge BBC.

Den franske TV-kanalen BFMTV melder at guttens far er helt fortvilet over det som har skjedd.

Fra papirløs til statsborgerskap

Gassama, som har fått kallenavnet «spiderman», er blitt lovet både fransk statsborgerskap og jobb i brannvesenet etter den oppsiktsvekkende redningen.

Det tok ham et halvt minutt å nå fram til barnet som hang etter armene på utsiden av balkongen. Det gjorde han ved å heise seg opp fra balkong til balkong.

Før lørdagens redningsaksjon ble en hit på sosiale medier, var 22-åringen en av mange papirløse afrikanske migranter som har kommet ulovlig til Frankrike fra Italia etter å ha krysset Middelhavet.

Mandag hadde han plutselig blitt en verdenskjent helt som ble tatt imot av president Emmanuel Macron i presidentpalasset, der han fikk medalje for den heltemodige innsatsen.

Bakgrunn: Macron vil gi statsborgerskap til migrant som reddet fireåring

Kritiseres for hykleri

Behandlingen av Gassama står imidlertidig i skarp kontrast til Macrons forslag til en ny og strengere asylpolitikk, som vil innebære at afrikanske migranter og asylsøkere med avslag blir utvist og deportert langt raskere enn i dag.

– Det er en generell følelse av skamløs politisk utnytting, sier Jean-Claude Mas, generalsekretær i La Cimade, en interesseorganisasjon for migranter.

Også Claire Rodier i GISTI, som jobber for migrantenes rettigheter, er kritisk.

– Det er litt hyklersk eller kynisk. Det står i kontrast til den undertrykkende politikken som denne regjeringen fører mot migranter og de papirløse, sier hun.

Aktuelt: – Sverige har tatt imot for mange flyktninger