Regjeringsstyrker rykker fram mot Hodeida

Millioner av barn lever på randen av sultedød i Jemen, blant dem fem år gamle Awsaf. Krigen nærmer seg nå Hodeida, den viktigste havnen for nødhjelpsforsendelser til landet. Foto: AP / NTB scanpix
Millioner av barn lever på randen av sultedød i Jemen, blant dem fem år gamle Awsaf. Krigen nærmer seg nå Hodeida, den viktigste havnen for nødhjelpsforsendelser til landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrker rykker stadig nærmere opprørskontrollerte Hodeida, som er den viktigste havnen for å få inn nødhjelp i krigs- og sultherjede Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrkene var mandag kveld bare to mil fra bygrensen, opplyser den saudiledede koalisjonen som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i 2015.

– Den jemenittiske hæren støttet av koalisjonen står nå 20 kilometer fra Hodeida, sier en talsmann for koalisjonen, Turki al-Maliki.

– Målet er å returnere byen til Jemens legitime regjering. Operasjonen pågår nå, sa han.

Livsviktig havn

Jemen står ifølge FN på randen av en sultkatastrofe av dimensjoner, og Hodeida har vært den viktigste havnen for å bringe nødhjelp inn i landet. Rundt 70 prosent av all nødhjelp til Jemen, har kommet sjøveien til Hodeida.

Saudi-Arabia hevder at Iran skiper store mengder våpen til Houthi-opprørerne via havnen og at den derfor har stor militærstrategisk betydning.

– Vårt mål er å kutte livsnerven houthiene nyter godt av, sier Maliki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

Blokade

Den saudiledede koalisjonen innførte i november 2017 full blokade av Hodeida, men gikk etter sterkt internasjonalt press med på å lette noe på denne og tillate noe nødhjelp å slippe inn.

Koalisjonen satser nå i stedet på å erobre Hodeida fra land, og FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter at dette kan få alvorlige følger for nødhjelpsforsendelsene.

Aktuelt: Røde Kors: Katastrofen i Jemen stanses ikke med nødhjelp

Verdens verste

FN betegner Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. Anslagsvis 10.000 mennesker er drept og over 50.000 er såret siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne, og de fleste ofrene er sivile.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt og over 22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp utenfra.

8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød i Jemen, flesteparten barn.

Aktuelt: I fjor ble 80.000 drevet på flukt fra sine hjem - hver eneste dag