EU skal observere valget i Zimbabwe 

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa stiller til valg i juli. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa stiller til valg i juli. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på 16 år sender EU observatører til Zimbabwe for å overvære valget i juli. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU og Zimbabwe underskrev en intensjonsavtale mandag med retningslinjer for observatørene, etter initiativ fra sistnevnte.

Valget blir det første i landet siden tidligere president Robert Mugabe ble tvunget til å gå av i november i fjor, etter at militære ledere grep inn og regjeringspartiet ZANU-PF truet med å stille ham for retten.

Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa (75) tok over stillingen, og stiller til valg i juli mot 40 år gamle Nelson Chamisa som leder Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC).

Valg under Mugabe, som styrte landet i 37 år, var preget av korrupsjon og vold, men Mnangagwa har lovet innbyggerne i Zimbabwe et fritt og rettferdig valg.

– Regjeringen ønsker at valgprosessen skal være gjennomsiktig og har derfor invitert ulike internasjonale observatører til å overvære valget slik at de kan se demokrati i praksis, sa utenriksminister Sibusiso Moyo etter at intensjonsavtalen var underskrevet.

I 2002 ble Pierre Schori, som ledet gruppen med EUs observatører, kastet ut av Zimbabwe på selve valgdagen.