Meny

Macron kaller Italias presidents beslutning modig og ansvarlig

Frankrikes president Emmanuel Macron viser støtte til sin italienske kollega som nå forsøker å løse regjeringskrisen i nabolandet. Foto: Philippe Wojazer / AP
Frankrikes president Emmanuel Macron roser sin italienske motpart Sergio Mattarella og sier presidenten har vist «mot og ansvar».

– Jeg gjentar mitt vennskap og min støtte til president Mattarella som har hatt en viktig oppgave å ivareta, nemlig å sikre institusjonell og demokratisk stabilitet i sitt land, noe han gjør med mye mot og ansvar, sier Macron.

Uttalelsen kom etter at Mattarella avviste nominasjonen av euro-kritikeren Paolo Savona som finansminister. Ved å nekte å godkjenne Savona gikk også regjeringsprosjektet som Italias to største partier, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen, sto bak, i vasken.

Les også:   Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

De to partiene mener Mattarella bør stilles for riksrett, men Mattarella har ikke latt seg skremme og ga mandag regjeringsoppdraget til den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli, som skal prøve å danne ny regjering.

For Macron, hvis plan om å styrke EU avhenger mye av en stabil og likesinnet regjering i Roma, er det viktig å følge regjeringskrisen i nabolandet tett.

– Italia er en viktig partner for Frankrike på alle nivå – en historisk partner, en nåværende partner og en framtidig partner som vi respekterer og som vi trenger både til våre europeiske prosjekter og for vårt bilaterale forhold som er av fundamental betydning, sa Macron mandag.

Les også:   Di Maio vil stille Italias president for riksrett

Populært