Meny

Hvem drepte Robert Kennedy?

Foto: Audun Tjomsland
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kanskje det er godt at rettssystemene verden over holder seg til fakta og lar konspirasjonsteorier være nettopp det, teorier, skriver Audun Tjomsland.

Amerikanerne elsker konspirasjonsteorier, og de ser dem gjerne sammen med teoriene om at der finnes en organisert «stat i staten»  som bare venter på en mulighet til å overta makten i landet.

De blir sannsynligvis aldri ferdig med å forklare hvorfor det er umulig at Lee Harvey Oswald alene drepte president John Kennedy. Og senere har de som tror på slikt, kastet sine øyne på angrepet som Al Qaida iverksatte 11. september 2001 mot sentrale mål i USA ved hjelp av fire passasjerfly.

Sist helg tok avisen Washington Post nok en gang opp drapet på justisminister Robert Kennedy, som ble skutt i Hotel Ambassador i Los Angeles den 5. juni 1968. Kennedy hadde nettopp holdt sin takketale etter at han hadde vunnet demokratenes primærvalg i California. Han døde dagen etter. Den antatte drapsmannen Sirhan B. Sirhan ble arrestert på flekken, og har sittet i fengsel siden. Nå er det Robert Kennedys sønn Robert jr. som ber om at saken tas opp igjen.

Robert Kennedy kastet seg inn i valgkampen for å bli demokratenes kandidat da president Lyndon B. Johnson overraskende kunngjorde at han ikke ville søke gjenvalg. Det var krise i USA, motstanden mot krigen i Vietnam var på sitt kraftigste, samtidig som det var «het sommer» med voldelige raseopptøyer og brannstiftelser i amerikanske storbyer. Den sorte borgerrettighetslederen Martin Luther King jr. ble drept i Memphis to måneder tidligere av en hvit ekstremist, og sinnene var i kok.

Ville forene demokratene

Foto: Audun Tjomsland

På republikansk side så Richard Nixon ut til å bli presidentkandidat, og det var etter Kennedys mening intet godt alternativ. Hubert Humprey var demokratenes naturlige etterfølger, men Humphrey var så sterkt knyttet opp til president Johnsons politikk at Kennedy mente at Humphrey burde utfordres. Den liberale senatoren Eugene McCarthy fra Minnesota hadde allerede utfordret Humphrey, men det ble først tyngde i utfordringen da Robert Kennedy kastet seg inn i valgkampen.

Kennedys håp var å forene det demokratiske partiet om sitt kandidatur, og at han som tidligere justisminister med gode kontakter innen ledelsen for de afroamerikanske gruppene skulle dempe uroen i amerikanske storbyer, samtidig som han ville legge sterkere kraft bak intensjonen om å få slutt på krigen i Vietnam.

Robert Kennedys første store seier som kandidat var primærvalget i California den 5. juni 1968. Kennedys valgkampsenter var på Ambassador Hotel i Los Angeles.

Han hadde avsluttet sin seierstale hvor han takket sine medarbeidere og kastet utfordringer mot det republikanske partiet.

Kennedy gikk ut av møtesalen og skulle gå ut en bakvei via kjøkkenet sammen med sin medarbeider Paul Schrade. Kennedy gikk først og Schrade bak ham gjennom døren til kjøkkenet. Plutselig lød lyden av en serie med skudd, muligens så mange som 13. Kennedy ble truffet av fire skudd fra kloss hold, bakfra. Et av disse var det dødelige skuddet som traff Kennedy bak øret. Da både Schrade og Kennedy falt om på gulvet sto Sirhan der foran dem med en rykende revolver i hånden. Også Schrade ble truffet av skudd i hodet, men han overlevde.

Idag er det Paul Schrade som sammen med Robert Kennedys sønn, den nå 64 år gamle Robert Kennedy jr, som arbeider med saken – uten at de egentlig tror det vil forandre noe. Men de er begge overbevist om at det ikke var den da 24 år gamle palestinske innvandreren Sirhan B. Sirhan som fyrte av de dødelige skuddene. De er enige om at det lød mange skudd, muligens 13, i rask rekkefølge.

Kunne Sirhan ha vært hypnotisert?

Men magasinet i Sirhans pistol hadde bare plass for åtte skudd av gangen. Obduksjonen viste at Kennedy ble truffet bakfra, mens Sirhan sto foran Kennedy da Kennedy falt om på gulvet.

Kunne Sirhan vært hypnotisert til å tro at det var han som drepte Robert Kennedy, mens det i virkeligheten hadde vært en annen som hadde avfyrt det eller de dødelige skuddene?

Like før jul i fjor besøkte Robert Kennedy jr. Sirhan B. Sirhan i Richard J. Donovan-fenselet utenfor San Diego i California. De snakket sammen i tre timer. Da Kennedy kom ut sa han at han er overbevist om at det ikke var Sirhan som drepte hans far, og at det måtte ha vært en annen som også skjøt, i tillegg til Sirhan.

Men rettsystemet i California synes ikke å være i tvil. I 1969 ble Sirhan dømt til døden for mordet på Robert F. Kennedy.

Dommen ble i 1972 omgjort til livsvarig fengsel. Saken er forsøkt gjenopptatt en rekke ganger, men er hver gang blitt avvist.

Under rettssaken i 1969 erkjente imidlertid Sirhan at han skjøt Kennedy. Han sa gjentatte ganger at det var han som skjøt, men at han ikke kunne huske at han gjorde det.

«Jeg var nysgjerrig og bekymret over at det kunne være feil person som var dømt for å ha drept min far», sier Robert Kennedy jr, som er det tredje eldste av Robert og Ethel Kennedys 11 barn. Han er nå en 64 år gammel advokat som engasjerer seg spesielt i miljøsaker.

«Jeg måtte møte Sirhan og snakke med ham», sa Robert Kennedy jr. til Washington Post som nylig har publisert saken. «Jeg var urolig over at feil person kan være dømt for drapet på min far», utdypet han.

«Min far var den øverste leder for landets rettssystem som justisminister i USA. Jeg vil tro han ville vært bekymret over muligheten for at en person sitter fengslet for en forbrytelse han ikke begikk».

Arbeidet for å få saken mot Sirhan gjenopptatt ledes av Paul Schrade. Kennedy var 14 år da hans far ble skutt i 1968. Det er en lang og omstendelig prosess å få saken gjenopptatt, men Schrade og Kennedy jr. arbeider for å få den interamerikanske menneskerettskommisjon til å ta opp saken, mens de også arbeider med organisasjonen «Innocence Project» til å ta opp Sirhan-saken.

Kanskje det er godt at rettssystemene verden over holder seg til fakta og lar konspirasjonsteorier være nettopp det, teorier.

Holder seg til fakta

Ved siste gangs avvisning av appellen fra Sirhans advokater, holder dommer Andrew J. Wistrich seg til fakta og gir følgende begrunnelse for rettens avslag:

«Selv om det skulle ha vært en annen som avfyrte akkurat det skuddet som drepte Robert Kennedy, ville Sirhan vært medskyldig som hjelper eller tilrettelegger. Heller ikke Sirhan var kjent med at der kunne ha vært en annen skytter tilstede i rommet, og muligheten var meget liten for at det skal ha vært en annen person som skjøt Kennedy på kloss hold med samme type pistol og ammunisjon som det Sirhan brukte. Og det ville være meget vanskelig for ham å unnslippe fra det overfylte rommet uten at noen la merke til det», skrev dommer Wistrich i sitt avslag på å ta opp igjen Sirhan-saken.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Stemmer
Populært