Meny

Irske katolikker skuffet over folkets ja til abort

Ja-siden i Irland vant striden om å fjerne et tillegg i grunnloven som i praksis forbyr abort. Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Irske katolikker er skuffet over resultatet av folkeavstemningen som viste et overveldende flertall for selvbestemt abort.

– Jeg tror de som stemte ja, stemte mot kirken, sa Annemarie McCarrick på vei ut fra søndagsmesse i St. Mary's Pro-katedralen i Dublin søndag.

Hun mener den katolske kirken har fått mindre innflytelse på grunn av de mange barneovergrepsskandalene de siste årene.

Da stemmene ble talt opp lørdag, ble det klart at 66,4 prosent stemte ja til å fjerne et omstridt grunnlovstillegg fra 1983 som gir et ufødt barn like stor rett til liv som moren. Nesten 33,6 prosent stemte nei, viste valgresultatene som ble klart lørdag kveld.

Fakta om abortsaken i Irland:

* Abort har vært forbudt i Irland siden 1861. Verken voldtekt, incest eller misdannelser hos fosteret har vært godkjent som grunner til å avbryte svangerskapet.

* I 1983 ble et åttende grunnlovstillegg vedtatt. Tillegget gir et foster og en gravid lik rett til liv.

* Siden 1992 har det vært tillatt for irske kvinner å ta abort i utlandet. Hvert år reiser tusenvis til Storbritannia for å ta abort.

* I 2002 sa et knapt flertall i Irland nei i en folkeavstemning til å stramme inn abortloven ved å fjerne risiko for selvmord som grunn til å få innvilget abort.

* I 2010 fastslo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen at den irske staten ikke har klare retningslinjer når det gjelder hvor stor faren for liv og helse for den gravide må være for å få innvilget abort.

* Både FN-komiteen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (OHCHR) og FNs menneskerettighetsråd har uttrykt bekymring for den strenge abortloven.

* I folkeavstemningen 25. mai 2018 stemte 66,4 prosent for å fjerne det åttende grunnlovstillegget.

* Det åpner for at den irske regjeringen kan legge fram et lovforslag om fri abort de første 12 ukene av svangerskapet, noe statsminister Leo Varadkar har sagt vil skje.

– Misbrukte Savita-saken

75 år gamle Frank Gaynor mener på sin side at ja-siden misbrukte saken om Savita Halappanavar, som i 2012 ble nektet abort og døde av blodforgiftning etter at fosteret døde i magen hennes.

– Jeg synes det var skuffende å se Savitas tragiske dødsfall skamløst bli brukt som en unnskyldning for å innføre abort i et land, sa Gaynor. Han mener denne saken ikke hadde noe med abortlovgivning å gjøre.

– Det var et blodforgiftningstilfelle som ble håndtert feil, mener han.

Bakgrunn:  Irsk abortforbud kan snart være historie

Kirken holder fast på sitt syn

Ledere i den katolske kirken holder, ikke uventet, fast ved sitt syn på abort.

Erkebiskopen i Dublin, Diarmuid Martin, var overrasket over resultatet og understreket at den katolske kirken ikke endrer sitt syn på abort, ifølge den irske TV-kanalen RTE.

I et åpent brev til katolikker skriver biskop i Elphin at hans tanker går til de «tusener av gode mennesker som jobbet så hardt for å beskytte retten til liv, både for kvinner og deres ufødte barn».

Aktuelt:  40 år med fri abort i Norge

Populært