Meny

Russland og Japan vil styrke samarbeidet

Japans statsminister Shinzo Abe møtte lørdag Russlands president Vladimir Putin i Moskva. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin og Japans statsminister Shinzo Abe lover å styrke samarbeidet seg imellom, blant annet på den omstridte øygruppa Kurilene.

De fem ubebodde øyene var tema da de to lederne møttes til samtaler i Moskva lørdag.

– Vi utvikler allerede et samarbeid om landbruksaktiviteter på fire av øyene, samt humanitære tiltak overfor tidligere øyboere, sa Abe på en felles pressekonferanse i forkant av møtet, som fant sted bare to dager etter at USAs president Donald Trump kansellerte et høyprofilert toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Kurilene er kontrollert av Russland, men Japan gjør krav på deler av øygruppen, som i Japan kalles De nordlige territoriene. Også i desember 2016 diskuterte Putin og Abe felles prosjekter på øygruppa, men siden har lite skjedd.

Daværende Sovjetunionen tok kontroll over Kurilene på tampen av andre verdenskrig og tvang 17.000 japanske øyboere til å forlate hjemmene sine. Striden har hindret de to landene til å slutte en endelig fred etter krigen.

Putin understreker på sin side at det viktigste for de to landene er å utvikle forholdet dem imellom. Det er kanskje særlig viktig for Russland, som er under stadig sterkere press fra Vesten.

Les også:  Russland-NATO-rådet møtes igjen

Populært