To målinger med klart flertall for å fjerne Irlands abortlov

Kravet om en folkeavstemning seilte for alvor opp i 2012 etter at Savita Halappanavar ble nektet abort og døde av blodforgiftning etter at fosteret døde i magen hennes. Her legger en kvinne ned blomster foran et veggmaleri av Halappanavar. Foto: Niall Carson / PA / AP / NTB scanpix
Kravet om en folkeavstemning seilte for alvor opp i 2012 etter at Savita Halappanavar ble nektet abort og døde av blodforgiftning etter at fosteret døde i magen hennes. Her legger en kvinne ned blomster foran et veggmaleri av Halappanavar. Foto: Niall Carson / PA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To valgdagsmålinger viser overveldende flertall for å fjerne grunnlovstillegget om å forby abort i Irland. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Takk til alle som stemte i dag. Demokratiet i aksjon. Det ser ut som vi blir historiske i morgen, skrev statsminister Leo Varadkar, som leder an ja-kampanjen, etter at målingene ble offentliggjort.

Fredag gikk irene til urnene for å stemme over Europas strengeste abortlov.

Klart flertall

Etter at valglokalene stengte klokken 23, kom valgdagsmålingene som viste at et stort flertall vil endre det irske grunnlovstillegget fra 1983.

I målingen utført for Irish Times av Ipsos/MRBI stemte 68 prosent for å fjerne abortloven. 32 prosent stemte imot. 4.000 velgere ble intervjuet da de forlot valglokalene fredag. Svarene ble samlet ved 160 forskjellige lokaler.

Det var stor valgdeltakelse over hele landet, ifølge avisen. Det ble meldt om køer utenfor valglokalene allerede før de åpnet klokken 7 fredag morgen.

Uventet resultat

Til tross for at de fleste målinger på forhånd viser seier til ja-siden, var det ikke ventet et slikt overveldende flertall, ifølge avisen. I hovedstaden Dublin stemte 77 av de spurte ja til å fjerne loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisens måling stemte 70 prosent av kvinnene ja, og 30 stemte imot. Blant unge velgere mellom 18 og 24 år var det et overveldende flertall på 87 prosent for å fjerne loven.

Også TV-stasjonen RTE s måling, viser et overveldende flertall på 69,4 prosent. Av de 3.800 velgerne som ble spurt, stemte 30,6 prosent nei.

Tar abort i nabolandet

Grunnlovstillegget sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig å få innvilget abort.

Den strenge abortloven har ført til at flere tusen kvinner hvert år reiser til nabolandet Storbritannia for å få tatt abort. Gravide i Irland som velger å ta abort risikerer fengsel i inntil 14 år. De siste årene har det vært en økning i antallet kvinner som kjøper abortpiller på internett.

Stemmetellingen begynner lørdag morgen klokken 9 lokal tid. Det endelige resultatet er ventet lørdag ettermiddag.