Banebrytende studie: Menneskeheten har ødelagt 83 prosent av alt liv

En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr.
En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr. Foto: Daniel Beltra/Greenpeace

En ny studie kartlegger alt liv på jorden, så vel som menneskets uforholdsmessig kraftige miljøpåvirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskeheten viser seg å være både ubetydelig og fullstendig dominant i livets store sammenheng. Det viser en banebrytende ny studie som har kartlagt alt liv på planeten.

Ifølge studien representerer verdens 7,6 milliarder mennesker kun 0,01 prosent av alt liv på jorda.

Likevel har menneskeheten forårsaket tapet av 83 prosent av alle ville pattedyr, samt halvparten av alt planteliv, samtidig som husdyr avlet opp av mennesker eksisterer i voldsomme mengder.

Studien gir det første utstrakte estimatet på massen av alle levende organismer og avdekker nye tall som bestrider en del inngrodde antagelser. Bakterier utgjør som antatt en betydelig livsform med 13 prosent av all biomasse på jorda. Likevel overskygger planter alt med 82 prosent av samlet levende materiale. Alle andre organismer, fra insekter til fungi, fisk til pattedyr, utgjør kun fem prosent av verdens resterende biomasse.

Les også: Avslørt i Norge: Dette merket har du neppe sett før

Ny tidsalder

En annen overraskelse består i at det yrende livet i havene, blant annet nylig portrettert i BBC-serien Blue Planet II, viser seg kun å stå for én prosent av biomassen på planeten vår.

En overveldende stor del av livet på jorden er landbasert og en stor del - en åttendedel - viser seg å være bakterier begravd dypt under jordoverflaten.

– Jeg var sjokkert over å finne ut at det ikke fantes omfattende holistiske estimater over alle de forskjellige komponentene av biomasse allerede, forteller Professor Ron Milo ved Weizmann Institute of Science i Israel, som ledet studien publisert i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Jeg håper dette gir folk nytt perspektiv på den veldig dominante rollen mennesket spiller på jorden, sier han, og legger til at han nå velger å spise mindre kjøtt på grunn av de voldsomme miljømessige konsekvensene ved kjøttproduksjon.

Transformasjonen som følge av menneskelig aktivitet har allerede gjort at vitenskapsmenn verden over er like ved å erklære en ny geologisk epoke på jorden – den Antroposcene tidsalder.

En foreslått markør for denne nye tidsalderen er bein fra oppdrettskylling som i dag er å finne over hele kloden.

Den nye studien avdekker at oppdrettsfjærkre nå utgjør 70 prosent av alle fugler på planeten, hvor kun 30 prosent er ville fugler. Bildet er enda dystrere for pattedyr. 60 prosent av alle pattedyr på jorda er husdyr, for det meste kveg og gris. 36 prosent er mennesker og kun 4 prosent er ville dyr.

– Det er temmelig overveldende. I naturfilmer ser vi fugleflokker i alle salgs varianter og store antall, men når vi gjør analysen ser vi at det finnes mange flere domestiserte fugler, sier Milo.

Les også: Penger viktigere enn klima for norske strømkunder

Video: Bli med under vann i spektakulære Blue Planet 2 (saken fortsetter under):

– Definitivt slående

Ødeleggelsen av ville habitater til fordel for dyrket mark, skogsdrift eller utbygging har resultert i starten på det mange forskere ser på som den sjette store masseutryddelsen i jordas 4 milliarder år lange historie.

Studien viser også at rundt halvparten av jordas arter er trolig utryddet i løpet av de siste 50 årene.

Ved å sammenligne de nye estimatene med tall fra før mennesket ble jordbrukere og den industrielle revolusjonen begynte, vises imidlertid hele omfanget av den enorme tilbakegangen.

At kun en sjettedel av ville dyr er igjen, fra mus til elefanter, overrasker til og med vitenskapsmenn på feltet. I havene har tre århundrer med hvalfangst kun etterlatt en femtedel av havpattedyr.

– Den uforholdsmessig store plassen vi tar på jorden er definitivt slående, sier Milo.

– Når jeg pusler et puslespill med døtrene mine er det vanligvis en elefant ved siden av en sjiraff ved siden av et neshorn. Men om jeg ønsket å gi dem et realistisk bilde av verden burde det vært en ku ved siden av en ku ved siden av en ku og så en kylling.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

– Enorm innvirkning

På tross av menneskehetens overlegenhet er den totale massen på homo sapiens ganske puslete. Virus alene har en kombinert masse tre ganger tyngre enn alle mennesker på jorda. Det samme gjelder mark. Den totale biomassen på all verdens fisk er 12 ganger menneskets, mens fungi veier hele 200 ganger mer.

Sammenliknet med mennesker finnes det:

  • tre ganger mer virus
  • tre ganger mer mark
  • 12 ganger mer fisk
  • 17 ganger mer insekter edderkopper og krepsdyr
  • 200 ganger mer fungi
  • 1200 ganger mer bakterier
  • 7500 mer planter

– Vårt innvirkning på naturen er enorm, sier Milo, særlig i forhold til hva vi velger å spise. Vår diett har stor effekt på habitatene til dyr, planter og andre organismer. Jeg håper folk vil ta disse funnene med i betraktning når de gjør opp sitt syn på verden og sitt forbruk, sier han.

– Jeg har ikke blitt vegetarianer, men jeg tar miljøpåvirkningen med i betraktningen. Det hjelper i beslutningsprosessen – om jeg skal velge kjøtt, kylling eller bruke tofu i stedet.

Forskerne kalkulerte biomasseestimatene ved å bruke data fra hundretalls studier, ofte resultater av moderne teknikker som satellittbasert fjernsensing som skanner store områder, så vel som gensekvensering som kan avdekke mikroskopiske organismer i et gitt område.

Les også: Studie: – En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang

To viktige nøkkelkonklusjoner

De startet ved å estimere biomassen hos en klasse organismer for deretter å fastslå hvilke miljøer organismen liv kan eksistere i, for på den måten å estimere den globale forekomsten. De brukte karbon som nøkkelmål og fant at alt liv inneholdt 550 milliarder tonn av stoffet. Forskerne vedkjenner adskillige usikkerheter ved i de enkelte estimatene, særlig med tanke på bakterier under jordskorpen, men de mener likevel at studien gir en nyttig oversikt.

Paul Falkowski ved Rutgers University i USA, som ikke var en del av forskningsteamet, sier:

– Meg bekjent er studien den første omfattende analysen av biomasse som tar for seg alle organismer som finnes på jorda – inkludert virus. Det er to viktige nøkkelkonklusjoner å ta med seg fra studien, sier han og utdyper:

– For det første er mennesket blitt utrolig effektivt til å utnytte naturlige ressurser. Mennesket har avlivet, og i noen tilfeller utryddet, ville pattedyr for mat eller forlystelse på nær sagt alle kontinenter. For det andre har landplantenes biomasse en overveldende dominans på global skala – mestedelen av dette i form av skog.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Se video: Planet Earth 2: Attenborough globale bønn:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans
Siste nytt
09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans
Populært