Banebrytende studie: Menneskeheten har ødelagt 83 prosent av alt liv

En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr.
En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr. Foto: Daniel Beltra/Greenpeace

En ny studie kartlegger alt liv på jorden, så vel som menneskets uforholdsmessig kraftige miljøpåvirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskeheten viser seg å være både ubetydelig og fullstendig dominant i livets store sammenheng. Det viser en banebrytende ny studie som har kartlagt alt liv på planeten.

Ifølge studien representerer verdens 7,6 milliarder mennesker kun 0,01 prosent av alt liv på jorda.

Likevel har menneskeheten forårsaket tapet av 83 prosent av alle ville pattedyr, samt halvparten av alt planteliv, samtidig som husdyr avlet opp av mennesker eksisterer i voldsomme mengder.

Studien gir det første utstrakte estimatet på massen av alle levende organismer og avdekker nye tall som bestrider en del inngrodde antagelser. Bakterier utgjør som antatt en betydelig livsform med 13 prosent av all biomasse på jorda. Likevel overskygger planter alt med 82 prosent av samlet levende materiale. Alle andre organismer, fra insekter til fungi, fisk til pattedyr, utgjør kun fem prosent av verdens resterende biomasse.

Les også: Avslørt i Norge: Dette merket har du neppe sett før

Ny tidsalder

En annen overraskelse består i at det yrende livet i havene, blant annet nylig portrettert i BBC-serien Blue Planet II, viser seg kun å stå for én prosent av biomassen på planeten vår.

En overveldende stor del av livet på jorden er landbasert og en stor del - en åttendedel - viser seg å være bakterier begravd dypt under jordoverflaten.

– Jeg var sjokkert over å finne ut at det ikke fantes omfattende holistiske estimater over alle de forskjellige komponentene av biomasse allerede, forteller Professor Ron Milo ved Weizmann Institute of Science i Israel, som ledet studien publisert i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Jeg håper dette gir folk nytt perspektiv på den veldig dominante rollen mennesket spiller på jorden, sier han, og legger til at han nå velger å spise mindre kjøtt på grunn av de voldsomme miljømessige konsekvensene ved kjøttproduksjon.

Transformasjonen som følge av menneskelig aktivitet har allerede gjort at vitenskapsmenn verden over er like ved å erklære en ny geologisk epoke på jorden – den Antroposcene tidsalder.

En foreslått markør for denne nye tidsalderen er bein fra oppdrettskylling som i dag er å finne over hele kloden.

Den nye studien avdekker at oppdrettsfjærkre nå utgjør 70 prosent av alle fugler på planeten, hvor kun 30 prosent er ville fugler. Bildet er enda dystrere for pattedyr. 60 prosent av alle pattedyr på jorda er husdyr, for det meste kveg og gris. 36 prosent er mennesker og kun 4 prosent er ville dyr.

– Det er temmelig overveldende. I naturfilmer ser vi fugleflokker i alle salgs varianter og store antall, men når vi gjør analysen ser vi at det finnes mange flere domestiserte fugler, sier Milo.

Les også: Penger viktigere enn klima for norske strømkunder

Video: Bli med under vann i spektakulære Blue Planet 2 (saken fortsetter under):

– Definitivt slående

Ødeleggelsen av ville habitater til fordel for dyrket mark, skogsdrift eller utbygging har resultert i starten på det mange forskere ser på som den sjette store masseutryddelsen i jordas 4 milliarder år lange historie.

Studien viser også at rundt halvparten av jordas arter er trolig utryddet i løpet av de siste 50 årene.

Ved å sammenligne de nye estimatene med tall fra før mennesket ble jordbrukere og den industrielle revolusjonen begynte, vises imidlertid hele omfanget av den enorme tilbakegangen.

At kun en sjettedel av ville dyr er igjen, fra mus til elefanter, overrasker til og med vitenskapsmenn på feltet. I havene har tre århundrer med hvalfangst kun etterlatt en femtedel av havpattedyr.

– Den uforholdsmessig store plassen vi tar på jorden er definitivt slående, sier Milo.

– Når jeg pusler et puslespill med døtrene mine er det vanligvis en elefant ved siden av en sjiraff ved siden av et neshorn. Men om jeg ønsket å gi dem et realistisk bilde av verden burde det vært en ku ved siden av en ku ved siden av en ku og så en kylling.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

– Enorm innvirkning

På tross av menneskehetens overlegenhet er den totale massen på homo sapiens ganske puslete. Virus alene har en kombinert masse tre ganger tyngre enn alle mennesker på jorda. Det samme gjelder mark. Den totale biomassen på all verdens fisk er 12 ganger menneskets, mens fungi veier hele 200 ganger mer.

Sammenliknet med mennesker finnes det:

  • tre ganger mer virus
  • tre ganger mer mark
  • 12 ganger mer fisk
  • 17 ganger mer insekter edderkopper og krepsdyr
  • 200 ganger mer fungi
  • 1200 ganger mer bakterier
  • 7500 mer planter

– Vårt innvirkning på naturen er enorm, sier Milo, særlig i forhold til hva vi velger å spise. Vår diett har stor effekt på habitatene til dyr, planter og andre organismer. Jeg håper folk vil ta disse funnene med i betraktning når de gjør opp sitt syn på verden og sitt forbruk, sier han.

– Jeg har ikke blitt vegetarianer, men jeg tar miljøpåvirkningen med i betraktningen. Det hjelper i beslutningsprosessen – om jeg skal velge kjøtt, kylling eller bruke tofu i stedet.

Forskerne kalkulerte biomasseestimatene ved å bruke data fra hundretalls studier, ofte resultater av moderne teknikker som satellittbasert fjernsensing som skanner store områder, så vel som gensekvensering som kan avdekke mikroskopiske organismer i et gitt område.

Les også: Studie: – En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang

To viktige nøkkelkonklusjoner

De startet ved å estimere biomassen hos en klasse organismer for deretter å fastslå hvilke miljøer organismen liv kan eksistere i, for på den måten å estimere den globale forekomsten. De brukte karbon som nøkkelmål og fant at alt liv inneholdt 550 milliarder tonn av stoffet. Forskerne vedkjenner adskillige usikkerheter ved i de enkelte estimatene, særlig med tanke på bakterier under jordskorpen, men de mener likevel at studien gir en nyttig oversikt.

Paul Falkowski ved Rutgers University i USA, som ikke var en del av forskningsteamet, sier:

– Meg bekjent er studien den første omfattende analysen av biomasse som tar for seg alle organismer som finnes på jorda – inkludert virus. Det er to viktige nøkkelkonklusjoner å ta med seg fra studien, sier han og utdyper:

– For det første er mennesket blitt utrolig effektivt til å utnytte naturlige ressurser. Mennesket har avlivet, og i noen tilfeller utryddet, ville pattedyr for mat eller forlystelse på nær sagt alle kontinenter. For det andre har landplantenes biomasse en overveldende dominans på global skala – mestedelen av dette i form av skog.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Se video: Planet Earth 2: Attenborough globale bønn:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:42 Røiselands forrykende avslutning sikret Norges andre strake stafettseier12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark
Siste nytt
12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:42SportRøiselands forrykende avslutning sikret Norges andre strake stafettseier12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark
Populært