Banebrytende studie: Menneskeheten har ødelagt 83 prosent av alt liv

En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr.
En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr. Foto: Daniel Beltra/Greenpeace

En ny studie kartlegger alt liv på jorden, så vel som menneskets uforholdsmessig kraftige miljøpåvirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskeheten viser seg å være både ubetydelig og fullstendig dominant i livets store sammenheng. Det viser en banebrytende ny studie som har kartlagt alt liv på planeten.

Ifølge studien representerer verdens 7,6 milliarder mennesker kun 0,01 prosent av alt liv på jorda.

Likevel har menneskeheten forårsaket tapet av 83 prosent av alle ville pattedyr, samt halvparten av alt planteliv, samtidig som husdyr avlet opp av mennesker eksisterer i voldsomme mengder.

Studien gir det første utstrakte estimatet på massen av alle levende organismer og avdekker nye tall som bestrider en del inngrodde antagelser. Bakterier utgjør som antatt en betydelig livsform med 13 prosent av all biomasse på jorda. Likevel overskygger planter alt med 82 prosent av samlet levende materiale. Alle andre organismer, fra insekter til fungi, fisk til pattedyr, utgjør kun fem prosent av verdens resterende biomasse.

Les også: Avslørt i Norge: Dette merket har du neppe sett før

Ny tidsalder

En annen overraskelse består i at det yrende livet i havene, blant annet nylig portrettert i BBC-serien Blue Planet II, viser seg kun å stå for én prosent av biomassen på planeten vår.

En overveldende stor del av livet på jorden er landbasert og en stor del - en åttendedel - viser seg å være bakterier begravd dypt under jordoverflaten.

– Jeg var sjokkert over å finne ut at det ikke fantes omfattende holistiske estimater over alle de forskjellige komponentene av biomasse allerede, forteller Professor Ron Milo ved Weizmann Institute of Science i Israel, som ledet studien publisert i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Jeg håper dette gir folk nytt perspektiv på den veldig dominante rollen mennesket spiller på jorden, sier han, og legger til at han nå velger å spise mindre kjøtt på grunn av de voldsomme miljømessige konsekvensene ved kjøttproduksjon.

Transformasjonen som følge av menneskelig aktivitet har allerede gjort at vitenskapsmenn verden over er like ved å erklære en ny geologisk epoke på jorden – den Antroposcene tidsalder.

En foreslått markør for denne nye tidsalderen er bein fra oppdrettskylling som i dag er å finne over hele kloden.

Den nye studien avdekker at oppdrettsfjærkre nå utgjør 70 prosent av alle fugler på planeten, hvor kun 30 prosent er ville fugler. Bildet er enda dystrere for pattedyr. 60 prosent av alle pattedyr på jorda er husdyr, for det meste kveg og gris. 36 prosent er mennesker og kun 4 prosent er ville dyr.

– Det er temmelig overveldende. I naturfilmer ser vi fugleflokker i alle salgs varianter og store antall, men når vi gjør analysen ser vi at det finnes mange flere domestiserte fugler, sier Milo.

Les også: Penger viktigere enn klima for norske strømkunder

Video: Bli med under vann i spektakulære Blue Planet 2 (saken fortsetter under):

– Definitivt slående

Ødeleggelsen av ville habitater til fordel for dyrket mark, skogsdrift eller utbygging har resultert i starten på det mange forskere ser på som den sjette store masseutryddelsen i jordas 4 milliarder år lange historie.

Studien viser også at rundt halvparten av jordas arter er trolig utryddet i løpet av de siste 50 årene.

Ved å sammenligne de nye estimatene med tall fra før mennesket ble jordbrukere og den industrielle revolusjonen begynte, vises imidlertid hele omfanget av den enorme tilbakegangen.

At kun en sjettedel av ville dyr er igjen, fra mus til elefanter, overrasker til og med vitenskapsmenn på feltet. I havene har tre århundrer med hvalfangst kun etterlatt en femtedel av havpattedyr.

– Den uforholdsmessig store plassen vi tar på jorden er definitivt slående, sier Milo.

– Når jeg pusler et puslespill med døtrene mine er det vanligvis en elefant ved siden av en sjiraff ved siden av et neshorn. Men om jeg ønsket å gi dem et realistisk bilde av verden burde det vært en ku ved siden av en ku ved siden av en ku og så en kylling.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

– Enorm innvirkning

På tross av menneskehetens overlegenhet er den totale massen på homo sapiens ganske puslete. Virus alene har en kombinert masse tre ganger tyngre enn alle mennesker på jorda. Det samme gjelder mark. Den totale biomassen på all verdens fisk er 12 ganger menneskets, mens fungi veier hele 200 ganger mer.

Sammenliknet med mennesker finnes det:

  • tre ganger mer virus
  • tre ganger mer mark
  • 12 ganger mer fisk
  • 17 ganger mer insekter edderkopper og krepsdyr
  • 200 ganger mer fungi
  • 1200 ganger mer bakterier
  • 7500 mer planter

– Vårt innvirkning på naturen er enorm, sier Milo, særlig i forhold til hva vi velger å spise. Vår diett har stor effekt på habitatene til dyr, planter og andre organismer. Jeg håper folk vil ta disse funnene med i betraktning når de gjør opp sitt syn på verden og sitt forbruk, sier han.

– Jeg har ikke blitt vegetarianer, men jeg tar miljøpåvirkningen med i betraktningen. Det hjelper i beslutningsprosessen – om jeg skal velge kjøtt, kylling eller bruke tofu i stedet.

Forskerne kalkulerte biomasseestimatene ved å bruke data fra hundretalls studier, ofte resultater av moderne teknikker som satellittbasert fjernsensing som skanner store områder, så vel som gensekvensering som kan avdekke mikroskopiske organismer i et gitt område.

Les også: Studie: – En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang

To viktige nøkkelkonklusjoner

De startet ved å estimere biomassen hos en klasse organismer for deretter å fastslå hvilke miljøer organismen liv kan eksistere i, for på den måten å estimere den globale forekomsten. De brukte karbon som nøkkelmål og fant at alt liv inneholdt 550 milliarder tonn av stoffet. Forskerne vedkjenner adskillige usikkerheter ved i de enkelte estimatene, særlig med tanke på bakterier under jordskorpen, men de mener likevel at studien gir en nyttig oversikt.

Paul Falkowski ved Rutgers University i USA, som ikke var en del av forskningsteamet, sier:

– Meg bekjent er studien den første omfattende analysen av biomasse som tar for seg alle organismer som finnes på jorda – inkludert virus. Det er to viktige nøkkelkonklusjoner å ta med seg fra studien, sier han og utdyper:

– For det første er mennesket blitt utrolig effektivt til å utnytte naturlige ressurser. Mennesket har avlivet, og i noen tilfeller utryddet, ville pattedyr for mat eller forlystelse på nær sagt alle kontinenter. For det andre har landplantenes biomasse en overveldende dominans på global skala – mestedelen av dette i form av skog.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Se video: Planet Earth 2: Attenborough globale bønn:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne
Siste nytt
23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne
Populært