Meny

Banebrytende studie: Menneskeheten har ødelagt 83 prosent av alt liv

En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr.
En kvegfarm i Mato Grosso, Brasil. Den nye studien viser at 60 prosent av alle dyr på jorden er husdyr. Foto: Daniel Beltra/Greenpeace

En ny studie kartlegger alt liv på jorden, så vel som menneskets uforholdsmessig kraftige miljøpåvirkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskeheten viser seg å være både ubetydelig og fullstendig dominant i livets store sammenheng. Det viser en banebrytende ny studie som har kartlagt alt liv på planeten.

Ifølge studien representerer verdens 7,6 milliarder mennesker kun 0,01 prosent av alt liv på jorda.

Likevel har menneskeheten forårsaket tapet av 83 prosent av alle ville pattedyr, samt halvparten av alt planteliv, samtidig som husdyr avlet opp av mennesker eksisterer i voldsomme mengder.

Studien gir det første utstrakte estimatet på massen av alle levende organismer og avdekker nye tall som bestrider en del inngrodde antagelser. Bakterier utgjør som antatt en betydelig livsform med 13 prosent av all biomasse på jorda. Likevel overskygger planter alt med 82 prosent av samlet levende materiale. Alle andre organismer, fra insekter til fungi, fisk til pattedyr, utgjør kun fem prosent av verdens resterende biomasse.

Les også: Avslørt i Norge: Dette merket har du neppe sett før

Ny tidsalder

En annen overraskelse består i at det yrende livet i havene, blant annet nylig portrettert i BBC-serien Blue Planet II, viser seg kun å stå for én prosent av biomassen på planeten vår.

En overveldende stor del av livet på jorden er landbasert og en stor del - en åttendedel - viser seg å være bakterier begravd dypt under jordoverflaten.

– Jeg var sjokkert over å finne ut at det ikke fantes omfattende holistiske estimater over alle de forskjellige komponentene av biomasse allerede, forteller Professor Ron Milo ved Weizmann Institute of Science i Israel, som ledet studien publisert i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Jeg håper dette gir folk nytt perspektiv på den veldig dominante rollen mennesket spiller på jorden, sier han, og legger til at han nå velger å spise mindre kjøtt på grunn av de voldsomme miljømessige konsekvensene ved kjøttproduksjon.

Transformasjonen som følge av menneskelig aktivitet har allerede gjort at vitenskapsmenn verden over er like ved å erklære en ny geologisk epoke på jorden – den Antroposcene tidsalder.

En foreslått markør for denne nye tidsalderen er bein fra oppdrettskylling som i dag er å finne over hele kloden.

Den nye studien avdekker at oppdrettsfjærkre nå utgjør 70 prosent av alle fugler på planeten, hvor kun 30 prosent er ville fugler. Bildet er enda dystrere for pattedyr. 60 prosent av alle pattedyr på jorda er husdyr, for det meste kveg og gris. 36 prosent er mennesker og kun 4 prosent er ville dyr.

– Det er temmelig overveldende. I naturfilmer ser vi fugleflokker i alle salgs varianter og store antall, men når vi gjør analysen ser vi at det finnes mange flere domestiserte fugler, sier Milo.

Les også: Penger viktigere enn klima for norske strømkunder

Video: Bli med under vann i spektakulære Blue Planet 2 (saken fortsetter under):

– Definitivt slående

Ødeleggelsen av ville habitater til fordel for dyrket mark, skogsdrift eller utbygging har resultert i starten på det mange forskere ser på som den sjette store masseutryddelsen i jordas 4 milliarder år lange historie.

Studien viser også at rundt halvparten av jordas arter er trolig utryddet i løpet av de siste 50 årene.

Ved å sammenligne de nye estimatene med tall fra før mennesket ble jordbrukere og den industrielle revolusjonen begynte, vises imidlertid hele omfanget av den enorme tilbakegangen.

At kun en sjettedel av ville dyr er igjen, fra mus til elefanter, overrasker til og med vitenskapsmenn på feltet. I havene har tre århundrer med hvalfangst kun etterlatt en femtedel av havpattedyr.

– Den uforholdsmessig store plassen vi tar på jorden er definitivt slående, sier Milo.

– Når jeg pusler et puslespill med døtrene mine er det vanligvis en elefant ved siden av en sjiraff ved siden av et neshorn. Men om jeg ønsket å gi dem et realistisk bilde av verden burde det vært en ku ved siden av en ku ved siden av en ku og så en kylling.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

– Enorm innvirkning

På tross av menneskehetens overlegenhet er den totale massen på homo sapiens ganske puslete. Virus alene har en kombinert masse tre ganger tyngre enn alle mennesker på jorda. Det samme gjelder mark. Den totale biomassen på all verdens fisk er 12 ganger menneskets, mens fungi veier hele 200 ganger mer.

Sammenliknet med mennesker finnes det:

  • tre ganger mer virus
  • tre ganger mer mark
  • 12 ganger mer fisk
  • 17 ganger mer insekter edderkopper og krepsdyr
  • 200 ganger mer fungi
  • 1200 ganger mer bakterier
  • 7500 mer planter

– Vårt innvirkning på naturen er enorm, sier Milo, særlig i forhold til hva vi velger å spise. Vår diett har stor effekt på habitatene til dyr, planter og andre organismer. Jeg håper folk vil ta disse funnene med i betraktning når de gjør opp sitt syn på verden og sitt forbruk, sier han.

– Jeg har ikke blitt vegetarianer, men jeg tar miljøpåvirkningen med i betraktningen. Det hjelper i beslutningsprosessen – om jeg skal velge kjøtt, kylling eller bruke tofu i stedet.

Forskerne kalkulerte biomasseestimatene ved å bruke data fra hundretalls studier, ofte resultater av moderne teknikker som satellittbasert fjernsensing som skanner store områder, så vel som gensekvensering som kan avdekke mikroskopiske organismer i et gitt område.

Les også: Studie: – En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang

To viktige nøkkelkonklusjoner

De startet ved å estimere biomassen hos en klasse organismer for deretter å fastslå hvilke miljøer organismen liv kan eksistere i, for på den måten å estimere den globale forekomsten. De brukte karbon som nøkkelmål og fant at alt liv inneholdt 550 milliarder tonn av stoffet. Forskerne vedkjenner adskillige usikkerheter ved i de enkelte estimatene, særlig med tanke på bakterier under jordskorpen, men de mener likevel at studien gir en nyttig oversikt.

Paul Falkowski ved Rutgers University i USA, som ikke var en del av forskningsteamet, sier:

– Meg bekjent er studien den første omfattende analysen av biomasse som tar for seg alle organismer som finnes på jorda – inkludert virus. Det er to viktige nøkkelkonklusjoner å ta med seg fra studien, sier han og utdyper:

– For det første er mennesket blitt utrolig effektivt til å utnytte naturlige ressurser. Mennesket har avlivet, og i noen tilfeller utryddet, ville pattedyr for mat eller forlystelse på nær sagt alle kontinenter. For det andre har landplantenes biomasse en overveldende dominans på global skala – mestedelen av dette i form av skog.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Se video: Planet Earth 2: Attenborough globale bønn:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24VerdenHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag
Populært