Har funnet skip med enorme skatter

Se video: For 310 år siden sank gallionskipet San José. Nå har en gruppe forskere funnet skipet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For 310 år siden sank det spanske gallionskipet San José i Det karibiske hav. Om bord var enorme mengder gull, sølv og smaragder. Nå bekrefter forskere at de har funnet vraket av skipet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gallionskipet San José har vært beskrevet som skipsvrakenes hellige gral etter at det sank utenfor Colombia den 8. juni 1708. Skipet skal ha vært fylt til randen med gull, sølv og smaragder som skulle til statskassen til spanske kong Filip V, da det ble angrepet av engelskmennene, eksploderte og forsvant i dypet av Det karibiske hav.

Kun elleve av de 600 om bord på San José sies å ha overlevd. Og engelskmennene rakk aldri å tømme skipet for verdier før det sank som en gullbarre. Det skulle ta litt over 300 år før vraket av San José ble funnet igjen. Den 27. november 2015 kom et internasjonalt team av forskerne og ingeniører over vraket på 600 meters dyp ved hjelp av sen ubemannet robotubåten REMUS 6000.

«Fantastiske nyheter. Vi har funnet gallionen San José», skrev Colombias president Juan Manuel Santos i en Twitter-melding dengang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spania og Colombia krangler om skipsvrak

Bekreftet denne uken

Deretter var det stille lenge. Først denne uken har forskere ved Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i den amerikanske delstaten Massachusetts fått tillatelse fra ulike instanser til å avsløre at det virkelig var vraket av San José som ble funnet på Cartegena-kysten i Colombia for tre år siden.

For å identifisere skipet sendte forskerne REMUS over vrakstedet for å ta fotografier. Det var bilder av San Josés bronsekanoner med inngraverte delfiner som gjorde forskerne sikre på at det virkelig dreide seg om gallionsskipet San José, skriver WHOI på sine nettsider.

Les også: Kan ha funnet Kaptein Kidds piratskatt

Enorme verdier

Det har vært gjort flere anslag på hvor store verdier San José fraktet med seg. Ifølge avisen The Independent kan det dreie seg om gull og edelstener til en verdi tilsvarende svimlende 140 milliarder norske kroner.

Colombias regjering planlegger nå å bygge et nytt museum for å presentere de verdifulle funnene fra vraket, inkludert kanoner og keramikk.