Meny

Nederland vil stille Russland til ansvar for MH17-nedskyting

Granskingen av MH17-katastrofen har pågått i tre og et halvt år. Arkivfoto: Mike Corder / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nederland og Australia kommer til å stille Russland til ansvar for nedskytingen av Malaysia Airlines-flygning MH17 over Ukraina, opplyser Nederlands regjering.

Nederland og Australia kommer til «å stille Russland rettslig til ansvar for sin del av nedskytingen», heter det i en pressemelding.

Nederlands utenriksminister Stef Blok viser til at Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT) har konkludert med at Russland var direkte involvert i nedskytingen av rute MH17 over Øst-Ukraina i 2014,

Alle de 298 som var om bord i flyet mistet livet. De fleste av dem nederlendere.

Torsdag slo JIT fast at raketten som skjøt ned flyet, kom fra det russiske forsvarets 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Bakgrunn: Etterforskere slår fast at russisk rakett skjøt ned MH17

Russland nekter

JIT konkluderte alt i 2016 med at MH17, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble truffet av en russiskprodusert BUK 9M38-rakett.

Det er ennå ikke fastslått hvem som avfyrte raketten. Russland reagerte likevel kraftig på JITs konklusjon og hevder at videobevisene JIT henviser til er «fabrikkerte».

Russland benekter å ha skutt ned MH17, og anklager ukrainske regjeringsstyrker for å ha stått bak.

Bakgrunn: Tidligere ukjent foto kan vise raketten som traff MH17

100 personer

Russiske myndigheter nekter også for å ha utstyrt de prorussiske opprørerne i Donetsk-området med BUK-raketter.

Opprørerne nekter på sin side all befatning med nedskytingen.

JIT opplyste torsdag at rundt 100 personer mistenkes for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskytingen av MH17, men har ikke navngitt noen av dem.

Samleside: Her finner du tidligere artikler om MH17

Sluttfase

Ifølge JITs leder, nederlandske Fred Westerbeke, er etterforskningen nå inne i sluttfasen, men han understreker at «det gjenstår arbeid».

– Vi har i løpet av de siste årene samlet inn mengder av bevismateriale, men vi er ennå ikke klare til å tiltale noen, opplyste han under torsdagens pressekonferanse.

Landene som deltar i etterforskningsgruppen, er enige om at en eventuell rettssak vil bli holdt i Nederland.

Populært