Meny

Forsvaret forbereder ny evakuering på Hawaii

Lava spruter i luften nært området Pahoa på øya Hawaii i USA. Foto: George F. Lee / Honolulu Star-Advertiser / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det amerikanske forsvaret er satt i beredskap i påvente av nye utbrudd fra Kilauea-vulkanen på Hawaii. Enda tusen innbyggere risikerer å måtte evakueres.

Den amerikanske marinen har sendt to store transporthelikoptre til øya i tilfelle nye vulkanutbrudd fører til en masseevakuering av innbyggerne. Så langt har nærmere 2.000 innbyggere blitt evakuert.

Lavaen fra tidligere utbrudd er fortsatt en trussel mot bebyggelsen. Om lavaen når hovedveier, vil den stenge flere innbyggere inne ettersom flere hus på øya ligger relativt øde.

For øyeblikket nærmere lavaen seg blant annet en kraftstasjon. Denne ble stengt da vulkanen begynte å spy ut lava 3. mai. Myndighetene opplyser at her har flere sjakter blitt fylt med vann og tettet for å forhindre at giftige gasser siver ut.

Så langt har den glødende massen ødelagt rundt femti bygninger, blant dem flere hjem. Kun én person er blitt skadd etter å ha blitt truffet av en flygende lavabit.

I helgen nådde lavaen havet. Det førte til ytterligere problemer ettersom giftig damp sprer seg i luften som en reaksjon. Dampen kan føre til lungeskader og irritasjon på hud og øye, ifølge sivilforsvaret på Hawaii.

Aktuelt: Lavaen på Hawaii har nådd Stillehavet - det er dårlig nytt

Populært