Meny

IAEA: Iran overholder fortsatt atomavtalen

Iran har overholdt forpliktelsene i atomavtalen, skriver Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i sin første rapport etter at USA trakk seg fra avtalen.

IAEA skriver at Irans lagre av anriket uran fortsatt er under grensa på 300 kilo, som ble fastsatt i avtalen. Grensa er ment å fungere som et hinder for at Iran skaffer nok materialer til å bygge atomvåpen.

I sin første kvartalsrapport etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at landet trekker seg fra atomavtalen, skriver IAEA også at byggingen av den planlagte Arak-reaktoren, som kunne produsert plutonium til våpen, fortsatt er suspendert.

I rapporten til medlemslandene i IAEA skriver byråets sjef Yukiya Amano at hans inspektører fortsatt har fått full tilgang til alle områdene de ville inspisere.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. De øvrige landene vil bevare avtalen, og EU vil prøve å blokkere amerikanske sanksjoner for å beskytte europeiske næringslivsaktører.

Populært