Meny

Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un

Se video: I et brev avlyser USAs president Donald Trump med kommende toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un torsdag.
I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver USAs president Donald Trump at toppmøtet i Singapore 12. juni ikke vil finne sted.

– Vi setter veldig stor pris på din tid, tålmodighet og din innsats med hensyn til våre nylige forhandlinger og diskusjoner med tanke på et toppmøte, som har vært lenge etterlengtet av begge parter, og som skulle finne sted 12. juni i Singapore, skriver Trump i et brev som blant annet er gjengitt av ABC News.

Videre viser han til en nylig uttalelse fra Nord-Korea som begrunnelse for at toppmøtet blir avlyst.

– Jeg så veldig fram til å møte deg. Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som ble vist i din nyligste uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet, skriver Trump i brevet.

Analyse: Trumps hauk vil styrte regimet i Iran og har hisset på seg Nord-Korea

Trusler fra Nord-Korea

Uttalelsen Trump viser til kom tidligere torsdag. Da stilte Nord-Korea spørsmål ved om toppmøtet ville ha noe for seg etter at Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton sa at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim ikke gir avkall på sine atomvåpen.

Nord-Koreas utenriksminister Choe Son Hui kalte uttalelsene «ignorante» og «dumme», og la til at det er helt og holdent opp til USA om de vil møte Kim i et møterom, eller om de ønsker et «oppgjør mellom to atommakter».

– For å låne deres egne ord, så kan også vi påføre USA en forferdelig tragedie som de verken har opplevd tidligere eller hittil har kunnet forestille seg, sa Choe.

Aktuelt: Nord-Korea hevder å ha ødelagt atomanlegget i Punggye-ri

Kraftigere våpen

Som svar på truslene om oppgjør mellom to atommakter svarer Trump at USA har kraftigere atomvåpen enn Nord-Korea.

– Du snakker om din kjernefysiske kapasitet, men vår er så massiv og mektig at jeg ber til Gud om at den aldri vil måtte bli brukt, skriver Trump i brevet til Kim.

På en pressekonferanse etter offentliggjøring av at møtet var avlyst uttalte Trump følgende:

– Militæret vårt er klart, om nødvendig. De er ikke bare klare, dersom Nord-Korea gjør noe dumdristig eller skjødesløst, men de er villige til å ta mye av regningen for operasjoner utført av USA - dersom vi tvinges til noe sånt, sier Trump.

Åpner for dialog

Avslutningsvis i brevet legger imidlertid den amerikanske presidenten til at selv om toppmøtet 12. juni blir avlyst, har han fortsatt har håp om å møte Kim en dag.

Han beskriver den siste tidens dialog som «fantastisk», og Trump takket også Kim for å ha løslatt amerikanske gisler.

– En vakker gest, som vi setter stor pris på, skriver Trump.

– Hvis du endrer mening angående dette viktige toppmøtet, vennligst ikke nøl med å ringe meg eller skrive til meg. Verden, og Nord-Korea spesielt, har mistet en stor mulighet for varig fred og velstand. Denne tapte muligheten er et trist øyeblikk i historien, avslutter Trump.

Fakta om Nord-Korea:

* Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn.

* Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Nord-Korea har rundt 25 millioner innbyggere. Landets hær er den femte største i verden med én million soldater.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.

* Landets ledere mener de trenger våpnene for å forsvare seg mot USA og Sør-Korea, som ofte gjennomfører store militærøvelser nær Nord-Koreas grenser.

* I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.

* Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

* 12. juni skulle Kim etter planen møte USAs president Donald Trump i Singapore, men Trump har nå avlyst møtet.

Populært