Nord-Korea hevder å ha ødelagt atomanlegget i Punggye-ri

Video: Se ødeleggelsene her.

Med utenlandske journalister som øyenvitner hevder Nord-Korea å ha «fullstendig» ødelagt sitt anlegg for atomprøvesprengninger i Pyonggye-ri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi holdt en seremoni for den komplette nedleggelsen av den nordlige atomtestingsanlegget. Seremonien er ment for å vise åpenhet om stansingen av atomtesting, sa Nord-Koreas atominstitutt i en uttalelse torsdag.

Pyonggye-ri ligger dypt inne i et avsidesliggende fjellområde nordøst i Nord-Korea, og landet har gjennomført seks atomprøvesprengninger der, den siste så kraftig at den utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3.

– Det var en stor eksplosjon, jeg kunne føle den. Vi kjente støv og varme, og det var ekstremt høylytt, sier journalist Tom Cheshire i Sky News. Han var en av de utenlandske journalistene som fikk overvære ødeleggelsen av anlegget.

Aktuelt: – Ved å skrote atomavtalen med Iran sender Trump en forferdelig beskjed til Kim Jong-un

Tunneler

Torsdag ble tre tunneler i det underjordiske anlegget, samt en rekke observasjonstårn i området rundt, sprengt med dynamitt, ifølge journalistene som var til stede.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un kunngjorde tidligere i måneden at anlegget skulle legges ned i forkant av det planlagte toppmøtet med president Donald Trump i Singapore 12. juni.

Eksperter er imidlertid usikre på om nedleggelsen av anlegget har en faktisk betydning. Flere mener anlegget uansett ikke lenger er brukbart, fordi det ble påført store skader under den siste prøvesprengningen.

Aktuelt: Trump bablet om storpolitikk da han skulle være taus på seanse med Stoltenberg

Ikke inspektører

Selv om flere utenlandske journalister var invitert til anlegget torsdag, var det ingen internasjonale inspektører til stede.

Den angivelige destruksjonen av anlegget har derfor liten verdi i forbindelse med forhandlingene om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Aktuelt: John Bolton er hauken som dikterer Trump