Meny

Etterforskere slår fast at russisk rakett skjøt ned MH17

Etterforskere: MH17 ble skutt ned med russisk rakett (fra 2016)
Raketten som i 2014 skjøt ned et passasjerfly fra Malaysia Airlines over Ukraina, ble i sin tid levert til det russiske forsvaret, konkluderer etterforskere.

Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT), som ledes av Nederland, konkluderte alt i 2016 med at flyet som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, ble truffet av en russiskprodusert BUK 9M38-rakett.

Torsdag holdt etterforskerne pressekonferanse i Nederland og opplyste at raketten kom fra Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Etterforskerne har foretatt «detaljerte analyser av videobilder» og mener å kunne påvise hvordan utskytningsrampen ble transportert de drøyt 500 kilometerne fra Kursk til Donetsk-området øst i Ukraina.

Bakgrunn:  Tidligere ukjent foto kan vise raketten som traff MH17

Russland nekter

Det er ennå ikke fastslått hvor den mobile rampen befant seg da flyet ble skutt ned, eller hvem som avfyrte raketten.

Russland benekter å ha skutt ned MH17 og anklager ukrainske regjeringsstyrker for å ha stått bak.

Russiske myndigheter nekter også for å ha utstyrt de prorussiske opprørerne i Donetsk-området med BUK-raketter, og opprørerne nekter på sin side all befatning med nedskytingen.

Fakta om MH17:

* Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

* Alle de 298 om bord, som kom fra 17 ulike land, mistet livet. De fleste av dem var nederlandske.

* Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å ha skutt flyet ned, noe de har benektet.

* Den nederlandske flyhavarikommisjonen konkluderte for ett år siden med MH17 ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett.

* Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

* I 2016 konkluderte også et internasjonalt team av etterforskere (JIT) fra Nederland, Malaysia, Ukraina, Belgia og Australia også med at flyet skutt ned med en BUK 9M38-rakett.

* Etterforskerne konkluderer nå med at raketten i sin tid ble levert til Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

* Ved hjelp av videoanalyse mener etterforskerne også å kunne påvise hvordan den mobile utskytningsrampen ble kjørt fra Kursk til Øst-Ukraina.

Aktiv rolle

JIT mistenker rundt 100 personer for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskytingen av MH17, men har ikke navngitt noen av dem.

JITs leder, nederlandske Fred Westerbeke, opplyste torsdag at etterforskningen nå er inne i sluttfasen, men la til at «det gjenstår arbeid».

– Vi har i løpet av de siste årene samlet inn mengder av bevismateriale, men vi er ennå ikke klare til å tiltale noen, opplyste han under torsdagens pressekonferanse.

Landene som deltar i etterforskningsgruppen er enige om at en eventuell rettssak vil bli holdt i Nederland.

Samleside:  Her finner du tidligere artikler om MH17

Se tidligere videoer om MH17 under:

Nye bilder fra MH17-krasjen frigitt (fra 2015)

Russland slår tilbake mot MH17-rapporten: – Den er ikke logisk (fra 2015)

Populært