Israel varsler 3.900 nye bosetterboliger

Israels forsvarsminister varsler tusenvis av nye boliger i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden.
Israels forsvarsminister varsler tusenvis av nye boliger i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden. Foto: Amir Cohen / AP

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman vil be om grønt lys til bygging av 3.900 nye boliger i ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– 2.500 nye enheter som vi skal godkjenne i planleggingskomiteen neste uke, gjelder umiddelbar bygging i 2018, sier Lieberman, som selv bor i bosetningen Nokdim på okkupert palestinsk område.

Utvidelsene omfatter 30 av Israels flere hundre bosetninger, som verdenssamfunnet har slått fast er ulovlige i henhold til folkeretten.

– Vi har lovet å trappe opp byggevirksomheten i Judea og Samaria, og vi holder hva vi lover, sier Lieberman, som bruker det bibelske navnet på Vestbredden.

Den israelske regjeringen vil i tillegg be komiteen om godkjenning for 1.400 bosetterboliger som forsvarsministeren vil at skal bygges på et senere tidspunkt.

– De kommende månedene vil vi be om grønt lys for tusenvis av nye boenheter, sier Lieberman.

Ulovlige

FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og krevde senest for halvannet år siden at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen

ICC-gransking

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki ba denne uka Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å «få fart på arbeidet med å åpne etterforskning av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av Israel».

ICC har tidligere innledet såkalt foreløpig gransking av Israel, både av de ulovlige bosetningene landet bygger i okkuperte områder og av den militære maktbruken mot sivile palestinere.

Under et besøk i Haag, der han hadde samtaler med ICCs leder Fatou Bensouda, betegnet al-Maliki bosetningene som «den farligste trusselen mot palestinske liv».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden