Meny

Pompeo: Kim Jong-un vil ha økonomisk hjelp og sikkerhetsgarantier

Mike Pompeo redegjorde for Nord-Korea-situasjonen i utenrikskomiteen i Representantenes hus onsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nord-Korea vil ha økonomisk hjelp fra USA og sikkerhetsgarantier i bytte mot atomnedrustning, ifølge den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo.

Han redegjorde i Kongressen onsdag om forberedelsene av det planlagte toppmøtet i Singapore mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og president Donald Trump.

To ganger har Pompeo møtt Kim i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Utenriksministeren sier han har forklart hva Nord-Korea må gjøre for å bevise at landets faktisk ruster ned.

Kim sa at han til gjengjeld ønsket økonomisk bistand fra USA og tilgang til teknologi fra utenlandsk næringsliv, ifølge Pompeo. I tillegg ønsker Kim at verdenssamfunnet skal garantere for Nord-Koreas sikkerhet.

Kan bli avlyst

Den amerikanske utenriksministeren understreker at han fortsatt mener det planlagte toppmøtet 12. juni kan gjennomføres med et utfall som vil gagne hele verden.

Både nordkoreanske myndigheter og USA har den siste tiden advart om at møtet kan bli avlyst. Nord-Korea har begrunnet sin skepsis blant annet med at USA og Sør-Korea har satt i gang en ny felles militærøvelse.

I tillegg reagerte nordkoreanerne på at Trumps nye sikkerhetspolitiske rådgiver John Bolton hevdet at Libya kunne tjene som eksempel til etterfølgelse for Nord-Korea.

Den tidligere libyske diktatoren Muammar Gaddafi lot seg overtale av vestlige land til å gi avkall på masseødeleggelsesvåpen – før han noe år senere ble styrtet og drept av opprørere med støtte fra NATO.

Onsdag hevdet Trump at det neste uke vil bli klarlagt om toppmøtet i Singapore gjennomføres eller ikke.

– Hvis vi går for det, tror jeg det vil være veldig bra for Nord-Korea, sa presidenten.

– Tiden er inne

Myndighetene i Kina, som har forholdsvis nære relasjoner til Nord-Koreas, har understreket at de og håper på fortsatt tilnærming mellom Nord-Korea og USA.

Kinas utenriksminister Wang Yi, som onsdag var på besøk i Washington, har diskutert saken med representanter for USAs regjering.

– Hvis du ønsker å løse problemet, så er tiden inne nå. Hvis du ønsker fred, er tiden inne nå. Hvis du vil skrive historie, er tiden inne nå, sa Wang på en felles pressekonferanse med Pompeo.

Trump antydet imidlertid tirsdag at Kim Jong-un ble mer negativ til toppmøtet etter å ha vær på besøk hos Kinas president Xi Jinping. Han ble beskrevet som en svært dyktig «pokerspiller» av den amerikanske presidenten.

(©NTB)

Populært