Meny

Kjent blogger pågrepet i Egypt

Den prominente aktivisten og bloggeren Wael Abbas signerer en utgave av sin bok, som har den engelske tittelen «The theory of leaving the bowl», i juni i fjor. Foto: Roger Anis via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den fremtredende bloggeren, journalisten og aktivisten Wael Abbas, som har dokumentert politivold og tortur i Egypt, er pågrepet.

– Det som skjedde, var en bortføring, ikke en pågripelse. Vi prøver å finne ut hvor han er, sier Abbas' advokat Gamal Eid til nyhetsbyrået AFP.

Abbas er det siste offeret for en ny bølge av pågripelser av regimekritikere i kjølvannet av valget tidligere i år.

Tungt bevæpnede egyptiske sikkerhetsstyrker hentet 43-åringen i hans hjem i en Kairo-forstad natt til onsdag, ifølge hans advokat. Politikilder bekrefter pågripelsen overfor nyhetsbyrået AP.

– Jeg er i ferd med å bli pågrepet, skrev Abbas på Facebook natt til onsdag.

På Facebook, Twitter og YouTube har Abbas i over ti år publisert informasjon om vold, tortur og korrupsjon som egyptiske sikkerhetsstyrker skal ha gjort seg skyldig i. Han var også aktiv under folkeoppstanden som i 2011 førte til den mangeårige presidenten Hosni Mubaraks fall.

Egyptiske myndigheter må nå garantere for Abbas' «fysiske og psykiske integritet, og de må snarlig informere om hans nåværende tilstand», heter det fra Reportere uten grensers leder Christophe Deloire onsdag kveld.

Internasjonale menneskerettsorganisasjoner har siden 2013 kritisert president Abdel Fattah al-Sisis brutale fremferd. Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har slått hardt ned på sekulære og venstreorienterte aktivister, så vel som ikkevoldelige islamister.

Pågripelsen av Abbas skjer etter at to andre bloggere, Sherif Gaber og Shadi Abuzeid, ble pågrepet tidligere denne måneden. Tirsdag ble journalisten Ismail Alexandrani dømt til ti års fengsel i en militær domstol. Han anklages for å ha tilhørt Det muslimske brorskap, som ble forbudt etter Sisis militærkupp.

Populært